Njujork tajms: Za Merkelovu je Makron „previše nezavistan” od SAD i čak antiamerički nastrojen

Međutim, teško da će Merkelova zaustaviti Makrona. Njegov odnos prema NATO nije samo njegov već i onih koji stoje iza njega

Angela Merkel je izjavila da je postojanje NATO od ključne važnosti za Nemačku. Na taj način je ponovo odreagovala na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da je zapadna vojna alijansa „doživela moždanu smrt“.

U obraćanju poslanicima u Bundestagu dodatno je naglasila: „Održavanje NATO danas je u našem interesu više nego što je to bio slučaj tokom Hladnog rata ili je barem jednako važno kao i tada“.

U nastavku je ponovila izjavu svog ministra spoljnih poslova Hajka Masa koji je ocenio da Evropa trenutno ne može sama da se brani. Njujork tajms je objavio da se Merkelova razišla sa Makronom povodom NATO zbog „preterano nezavisne“, ponekad čak i antiameričke politike i ambicija francuskog lidera.

Njujork tajms tvrdi da je Merkelova Makronu rekla doslovno ovo: „Shvatam Vašu sklonost politici koja ruši, ali sam se umorila od skupljanja krhotina koje to pravi. Prisiljena sam da uvek iznova lepim razbijene šolje da bismo potom mogli da sednemo i zajedno popijemo čaj“.

Međutim, teško da će Merkelova zaustaviti Makrona. Njegov odnos prema NATO nije samo njegov već i onih koji iza njega stoje, a taj deo francuske elite želi i prekomponovanje EU i jačanje uloge Pariza na međunarodnoj areni. Ambicija je riskantna i za Makrona i za Francusku, a unutar nje „razbijanje šolja“ nije usputna posledica već – cilj.

Zato je Francuska najtvrđe insistirala da Britanija napusti što pre EU. Zato blokira njeno širenje. Zato Makron lično udara na nemačke predstave o tome šta se sme a šta ne sme. Njujork tajms u ovom kontekstu navodi i da je Makron predočio Merkelovoj da on nema nameru da se na skorom londonskom samitu NATO pravi da se SAD i Turska ponašaju u interesu ostalih članica alijanse.

Eksperti sa kojima je razgovarao američki list priznaju da je Makron povodom NATO u osnovi u pravu, ali naglašavaju da o problemima unutar alijanse ne treba govoriti javno zato što to raduje Moskvu, a Moskva se „ne sme radovati“. Zapadni eksperti, inače, sa užasom iščekuju da Makron u Londonu objavi: da će Evropskoj uniji nuklearni kišobran obezbeđivati njegova Francuska umesto Sjedinjenih Država.

Ako stvari stignu do ove tačke, na Zapadu će verovatno krenuti kampanja čija će osnovna teza biti „Makron je Putinov agent“. Kao što se vidi: ni Merkelova nije u stanju da prizna da bilo ko u EU ima pravo da želi i traži da Unija postane samostalniji i moćniji geopolitički igrač.

 

Naslovna fotografija: telegraph

 

Izvor Fakti, 27. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u