Makron spreman da razmotri Putinov predlog o nerazmeštanju raketa u Evropi

Inače, sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi drugog avgusta, a inicijator toga su bile SAD

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je spreman da razmotri predlog ruskog lidera Vladimira Putina o uvođenju moratorijuma na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, prenosi list Frankfurter algemajne, koji je imao uvid u pismo koje je Makron poslao Putinu.

Kako je saopštio nemački list, 23. oktobra je Makron poslao odgovor, u kom se navodi da Putinovu inicijativu treba pažljivo proučiti u bilateralnim i višestranim formatima. Krajem septembra, portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov izjavio je da je Putin poslao šefovima „glavnih država Evrope i Azije“ pismo o problemu raketa srednjeg i kratkog dometa. NATO je potvrdio prijem pisma, ali čelnici Alijanse nisu smatrali da predlog zaslužuje razmatranje.

Ranije je francuski lider u intervjuu za časopis Ekonomist izjavio da je „NATO u potpunosti izgubio koordinaciju unutar saveza, što se može okarakterisati kao „smrt mozga“. Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi drugog avgusta. Inicijator su bile SAD, koje su optužile Rusiju da ne poštuje sporazum, dok je Moskve sve optužbe negirala. Eksperti se plaše da bi to moglo da izazove trku u naoružanju.

 

Izvor Sputnjik, 28. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u