NIN izašao bez naslovne strane, izdavač ocenio da je neprimerena

Nedeljnik NIN je uklonio spornu fotografiju sa naslovne strane na kojoj je cev oružja bila uperena prema predsedniku Srbije

NIN na naslovnoj strani današnjeg izdanja nema fotografiju, jer je prvobitni izbor fotografije, prema mišljenju izdavača, bio neprimeren, pogotovo u zemlji u kojoj je ubijen premijer. To je jutros saopštio izdavač NIN-a Ringier Aksel Špringer Srbija, navodeći da, iako je promenjena fotografija na naslovnoj strani, sadržaj članka naslova Afera oružje: ko ruši Krušik ostaje nepromenjen.

Ringier navodi da će izdanje NIN-a sa novom naslovnom stranom biti objavljeno što je brže moguće. Na naslovnoj strani koja je juče objavljena na društvenim mrežama tog nedeljnika, nalazila se fotografija na kojoj je oružje sa cevi upereno prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 28. novembar 2019.

BRNABIĆ: HVALA IZDAVAČU NIN-a NA REAKCIJI
Premijerka Ana Brnabić zahvalila je danas Ringieru, izdavaču NIN-a, što je pokazao dovoljno odgovornosti da se promeni naslovna strana tog nedeljnika. Premijerka se takođe zahvalila i javnosti na reagovanju, ali i nekim neistomišljenicima predsednika Aleskdandra Vučića.

„Hvala i onih neistomišljenicima Vučića koji su reagovali, kao što je Slobodan Georgijev rekao da ima crvenih linija koje ne smeju da se pređu“, rekla je Brnabić tokom gostovanja na televiziji Pink. Takođe je zahvalila i predsedniku Liberalno demokratske stranke Čedomiru Jovanoviću na tvitu, kojim je reagovao.

Ona je rekla da iza naslovne strane NIN-a stoji čitav uređivački kolektiv tog nedeljnika, kao i da „izdavač vidi šta će sa tim dalje“. Prema njenim rečima, ta naslovana strana je „legitimizacija da možete da uradite predsedniku Vučiću šta god hoćete“.

Ona je rekla da su u NIN-u od 100 fotografija izabrali baš onu u kojoj snajper može da bude uperen u predsednika države. Podsetimo, nedeljnik NIN objavio je na naslovnoj strani najnovijeg broja, koji je od danas u prodaji, fotografiju na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije. Nakon burnih reakcija, NIN je na svom sajtu skinuo fotografiju s naslovne strane, ali je teskt ostao nepromenjen.

REAGOVALO I MINISTARSTVO
Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je naslovna strana nedeljnika NIN, koja je naknadnom intervencijom vlasnika povučena, „žalostan primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor“.

U saopštenju je navedeno da smo „nakon Aušvica u neprimerenom dnevnopolitičkom kontekstu“ svedoci ponovnog pokušaja da se poplavi neukusa i prečestog manjka standardno prihvaćenog morala u našoj medijskoj stvarnosti, doda još jedan obol.

„Ako aktuelno uredništvo NIN-a manirom nesposobnih i razmaženih naslednika obesno krčmi bogato nasleđe plejade velikih novinara i urednika koji su ugled ovog nedeljnika gradili decenijama, onda je to problem vlasnika lista, ali ako se naslovnim stranama podstiču isključivosti i makar u simboličkom smislu asocira na nasilje, onda je to problem čitavog društva a naročito medijske zajednice, kojoj NIN nažalost nije jedina glavobolja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će nastaviti da poziva medijske poslenike na moralnu obavezu pridržavanja Kodeksa novinara Srbije i da ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti. „Novinari bi trebalo da predstavljaju savest jednog društva a ne njegovu sliku u iskrivljenom ogledalu političke ostrašćenosti i niskih pobuda“, poručilo je ministarstvo.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana

 

Izvor Beta/B92, 28. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u