„Ustaša“ izgubio ulicu u Beogradu, preimenovana u Taraišku

U saradnji sa opštinom Čukarica, a na osnovu dostavljene inicijative građana, ulica će biti preimenovana u Taraišku ulicu

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Beograda naći će se predlog izmene naziva Ulice Emila Perške. Ulica Emila Perške, nekadašnjeg zvaničnika režima Nezavisne Države Hrvatske, biće promenjena u Taraišku ulicu.

Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojen je predlog za hitnu izmenu naziva Ulice Emila Perške i upućen je u skupštinsku proceduru. U saradnji sa opštinom Čukarica, a na osnovu dostavljene inicijative građana, ulica će biti preimenovana u Taraišku ulicu, saopšteno je iz Službe za informisanje.

U obrazloženju inicijative građana se navodi da je Taraiš deo naselja u Železniku na gradskoj opštini Čukarica u čijoj se blizini i nalazi predložena ulica koja bi ponela to ime. Inače, ulica kojoj je dodeljen naziv po Emilu Perški imenovana je u okviru projekta „Ažuriranje adresnog registra“ zbog postojanja potrebe da se ulica imenuje, s obzirom na to da je postojala kao krak postojeće Ulice Stevana Filipovića.

Ulica narodnog heroja Stevana Filipovića ostala je nepromenjena, dok su poprečni kraci, između ostalog i pomenuta ulica, morali da dobiju zvanične nazive. Tako će jedan krak koji je prvobitno nazvan po Emilu Perški biti preimenovan u Taraišku ulicu, a glavni deo Ulice Stevana Filipovića zadržao je nepromenjen naziv.

 

Izvor Tanjug/B92, 28. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u