Bivši šef SDB izručen Hrvatskoj za ubistvo Đurekovića

Vrhovni sud u Minhenu osudio ga je 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

Bivši čelnik jugoslovenske i hrvatske tajne službe Zdravko Mustač (77), koji je u Nemačkoj osuđen zbog učešća u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u okolini Minhena, stigao je u Hrvatsku na izdržavanje 40-godišnje zatvorske kazne, javili su hrvatski mediji.

On je u Zagreb stigao redovnim letom iz Minhena, a prema navodima Hrvatske radiotelevizije, posle stručne procene u Centru za dijagnostiku zagrebačkog zatvora, biće raspoređen u neki od zatvora. Mustač je u tom slučaju u Nemačkoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora, zajedno s još jednim čelnikom jugoslovenske, a kasnije hrvatske tajne službe, Josipom Perkovićem (74), koji je u julu izručen Hrvatskoj. Obojica su 2014. izručena Nemačkoj, ali pod uslovom da kaznu posle presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu osudio je 2016. Mustača i Perkovića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kojeg su u julu 1983. u Volfratšauzenu ubili i dalje nepoznati izvršioci.

Obojici su u Hrvatskoj kazne usklađene s domaćim propisima, jer ne postoji kazna doživotnog zatvora. Tako je Perkoviću sud u Zagrebu koji mu je određen po prebivalištu, odredio kaznu od 30 godina i trenutno je u zatvoru u Glini. Za Mustača je bio nadležan sud u Velikoj Gorici i njemu je određeno 40 godina.

Vrhovni sud Hrvatske u oktobru je odbacio poslednju Mustačevu žalbu, pa je presuda postala pravosnažna i najavljeno je da će on kroz mesec biti izručen Hrvatskoj na izdržavanje kazne. Obojica su se posle presude u Nemačkoj obratili Evropskom sudu za ljudska prava. Oni od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Stjepana Đurekovića.

Nemačka optužnica je teretila Mustača da je od 1982. do oktobra 1985. godine bio šef bivše jugoslovenske tajne službe i nadređeni Josipu Perkoviću kojem je, najverovatnije u proleće 1982, naredio organizaciju i ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je stupio u kontakt s hrvatskim državljaninom Krunoslavom Pratesom i uključio ga u ubistvo. Prates je dao kopiju ključa jedne garaže u Volfratšauzenu, koju je Đureković koristio kao štampariju, zasad nepoznatim osobama koje su ubile Stjepana Đurekovića.

Izručenju Perkovića i Mustača Nemačkoj 2014. prethodila je sedmomesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i podelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Nemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu 2013. ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je onemogućilo izručenje bivših obaveštajaca Nemačkoj. Ta odrednica je pod pritiskom EU ukinuta početkom 2014, što je omogućilo hapšenje Perkovića i Mustača, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: EPA/Peter Knephel

 

Izvor Politika, 29. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u