Nad osumnjičenima za ubistvo Olivera Ivanovića vrši se tortura

„Teror kosovske policije krenuo je onog jutra kada je uhapšen, a onda se batinanje nastavilo u zatvoru u Podujevu”, navodi otac jednog od uhapšenih

Specijalni tužilac Kosova Sulj Hodža nije podigao optužnice protiv Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića iz Kosovske Mitrovice, koji se terete za navodno pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića, zbog čega su u pritvoru od 23. novembra prošle godine. Tada su u cik zore uhapšeni u akciji specijalnih jedinica kosovske policije Rosu.

Da optužnica nije podignuta i da ne čeka na prevod, za Politiku tvrdi Nebojša Rošić, otac pritvorenog Marka, demantujući pisanje srpskog portala na KiM, ali i spekulacije albanskih medija koji su vest preneli.

– Protiv mog sina, koji više od godinu dana preživljava i psihičku i fizičku torturu u kazamatu u Podujevu, ali i protiv Nedeljka Spasojevića, optužnica nije podignuta, niti je u toku prevod, što mi je preneo advokat koji zastupa mog sina. Očigledno je da neko pravi lakrdiju od naše nesreće – kaže za Politiku Nebojša Rošić, naglašavajući da njegov sin bespravno leži u zatvoru, jer nikakvo obrazloženje tužioca, ni sudije nije dato.

– Sin mi je faktički kidnapovan. Jer, na osnovu zakona, tužilac je morao da navede razlog zadržavanja u zatvoru, a na to je svoj odgovor trebalo da da i nadležni sudija. Tačno je da je Marku i Nedeljku pritvor produžen do 23. decembra, ali je i to urađeno mimo zakona. Ovo što preživljavamo moj sin i moja porodica je nečuveno u sudskoj praksi, a očigledno je da su sudija i tužilac u dosluhu – tvrdi Rošić.

Dodaje da ne može da veruje da se predstavnici međunarodne zajednice oglušuju o drastično kršenje zakona i ne reaguju, iako im se više puta pisanim putem obraćao. Nebojša Rošić koji je, kako kaže, samo zbog sina ozdravio nakon pretrpljenog moždanog udara, navodi da je njegova supruga pre mesec dana bila u poseti sinu i da je on potpuno psihički i fizički slomljen.

– Teror kosovske policije krenuo je onog jutra kada je uhapšen, a onda se batinanje nastavilo i u zatvoru u Podujevu, gde su ga primoravali da prizna krivicu i za ubistvo Ivanovića i optuži državu Srbiju. Kako nije pristajao na ucene, premešten je u zatvor u Gnjilanu, gde je preživeo torturu od zatvorskog čuvara Turčina, koji ga je udarao metalnim vratima, usred zime mu je isključivao toplu vodu, da bi nam javili kako je moj sin hteo da se obesi.

Strahujemo za njegov život jer je potpuno slomljen – priča Nebojša Rošić i naglašava da je navodno iz bezbednosnih razloga Marko premešten u zatvor kod Podujeva.

Otac pritvorenog tvrdi i da je prilikom poslednje posete sinu video da mu je glava modra od udarca, ali i da ne može da raširi šake jer mu se ni posle godinu dana nisu u potpunosti oporavili nervi na rukama, od lisica kojima je bio vezan.

Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, kao i Dragiša Marković uhapšeni su pre nešto više od godinu dana, s tim što je Marković pušten iz pritvora. Pre tri nedelje u Kosovskoj Mitrovici priveden je i Rade Basara, policijski službenik, koji se navodno dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Prema informacijama koje su preneli i albanski i srpski mediji na listi Sulj Hodže nalazi se i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, kao i Ž. B. visoki zvaničnik policije sa severa Kosova, koji su bili na meti hapšenja Rosu, prošle i ove godine u akcijama koje su sprovedene u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Oliver Ivanović, lider GI „Sloboda, demokratija, pravda” ubijen je 16. januara prošle godine, a istraga tapka u mestu.

 

Autor Biljana Radomirović

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić 

 

Izvor Politika, 28. novembar 2019. Ko

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u