Zeman „zaratio“ sa češkom obaveštajnom službom zbog Rusije i Kine

„Rusija nije naš neprijatelj, Rusija je naš ekonomski partner, naš oponent, naš konkurent, ali vremena hladnog rata su, nadam se, davno već prošla”

Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je Bezbednosnu informativnu službu Češke (BIS) da samo pravi probleme u odnosima sa Rusijom i Kinom, nakon što je u godišnjem izveštaju ta služba upozorila na pojačane obaveštajne aktivnosti Rusije i Kine u Češkoj, kao na veliki rizik.

Zeman je istovremeno označio za veoma preteranu reakciju Rusije na izveštaj BIS. Ruske vlasti su nakon objavljivanja tog izveštaja 10 sati držale na aerodromu u Moskvi češkog ministra poljoprivrede Miroslava Tomana i delegaciju ne dozvolivši im na kraju let do Kazanja, gde je češka delegacija imala dogovoren sastanak sa lokalnim vlastima i preduzetnicima i pravdajući to kasnije administrativnim greškama.

„Ja sam preporučivao da se BIS posveti privrednom kriminalu u domaćoj sredini, što je deo njihovog posla po zakonu o BIS koja treba da brani ekonomske interese Češke. Ali, imam utisak da su odabrali komotniji put, koji se teško proverava. A ako je istina da je to ruska reakcija, po mom mišljenju veoma preterana, ali reakcija na nešto konkretno, to je naravno greška”, kazao je češki predsednik Zeman u redovnom intervjuu privatnoj televiziji TV Barandov čije izvode prenosi Beta.

Češki predsednik kritikovao je takođe izveštaj BIS objavljen ove sedmice u kome kontraobaveštajna služba upozorava na pojačane aktivnosti ruskih i kineskih obaveštajnih službi i sve jaču kampanju lažnih vesti i dezinformacija koje često šire češki proruski alternativni mediji i kojom nastoje da poljuljaju poverenje Čeha u institucije i Evropsku uniju.

„Ja lično tvrdim da nam BIS u odnosima sa Rusijom i Kinom pre pravi probleme. Od naših ljudi bilo u odnosu prema Rusiji ili Kini pravi korupmirana bića. Rusija nije naš neprijatelj, Rusija je naš ekonomski partner, naš oponent, naš konkurent, ali vremena hladnog rata su, nadam se, davno već prošla”, kazao je Zeman.

Nastojanja BIS da upozori na kampanju lažnih vesti i ciljanih dezinformacija od strane Rusije preko čeških proruskih medija, Zeman je označio za pokušaj češke kontraobaveštajne službe da se igra cenzora. „To je nadobudni stav kvazi cenzora koji misle da je sve osim njihove istine laž i dezinformacija”, rekao je Zeman.

Predsednik Zeman ponovio je da bi za Češku i EU pravi neprijatelj trebalo da bude pre svega međunarodni terorizam a zapretio je i predsedniku Senata Parlamenta Češke, svom prijatelju Jaroslavu Kuberi, da je njihovom prijateljstvu kraj ako ostvari svoje najave da poseti Tajvan.

„Ukoliko otputuje tamo, onda je prijateljstvu zaista kraj. Planiranom posetom Tajvanu Kubera daje prednost interesima svoje stranke pred nacionalnim. To je protiv nacionalnih u konkretnom slučaju ekonomskih interesa Češke Republike”, kazao je češki predsednik.

Poseta trećeg najvišeg zvaničnika Češke Tajvanu naredne godine već sada izaziva brige čeških diplomata jer su uvereni da će ta poseta razljutiti Peking zbog politike jedne Kine kada podrška Tajvanu na bilo koji način može da ima osetne posledice po interese čeških preduzeća u Kini. Odnose Češke i sa Kinom i sa Rusijom pogoršavaju u poslednje vreme opozicione gradske vlasti Praga koje u obe zemlje kritikuju oštro stanje i gaženje ljudskih prava.

Prag i Peking raskinuli su nedavno ugovor o partnerstvu a Rusija preti Češkoj da će pogaziti međuvladine sporazume ako mala praška opština na periferiji Praga, Žeporije zaista postavi spomenik ruskim kolaborantima sa Hitlerovim fašistima, tzv. Vlasovcima. Oni su, međutim, u poslednjim danima rata, dali presudni doprinos da Praški ustanak maja 1945. ne bude ugušen u krvi, jer su oružje okrenuli protiv Hitlerovih Nemaca i pomogli Česima.

„Da. Vlasovci imaju dva lica. Istina je da su pomogli da se spasi Prag. Ali isto tako je istina da su pre toga duge godine bili izdajice vlastite zemlje i sada je pitanje da li mogu da se iskupe sa bukvalno nekoliko dana pozitivnog delanja i da li će njihova izdaja domovine biti zaboravljena. Ja mislim da ne bi trebalo da se zaboravlja”, kazao je predsednik Zeman.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

Izvor Politika, 29. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u