Makron NATO-u: Rusija i Kina nam nisu neprijatelji

„Da li je danas naš neprijatelj Rusija? Ili Kina? Da li je cilj NATO-a da ih obeleži kao neprijatelje? Ja ne verujem u to“

Emanuel Makron među svojima, na Zapadu, sve više postaje „remetilački faktor“. Upravo je pozvao lidere zemalja NATO da se – na skorom samitu alijanse u Londonu – usredsrede na pretnje koje donosi terorizam, a ne na Rusiju.

Predsednik Francuske je na ovaj način zatražio da se preispita i koriguje strategija NATO. Prilikom zajedničkog pojavljivanja pred novinarima u Parizu sa Jensom Stoltenvbergom, generalnim sekretarom NATO, izgovorio je:

„Da li je danas naš neprijatelj Rusija? Ili Kina? Da li je cilj NATO da ih obeleži kao neprijatelje? Ja ne verujem u to. Za sve nas u NATO danas je zahednički neprijatelj – terorizam koji izvodi napade u svakoj od naših zemalja“. Prenoseći Makronove reči, američka agencija Blumberg naglasila je da francuski lider želi da „razdrma“ vojni pakt koji je bio stvoren pre 70 godina „radi kolektivne odbrane od SSSR“.

Makron je prethodno dva puta „razdrmao“ i saveznike. Prvo kada je rekao da Pariz – iako je Rusija „izvršila agresiju u Ukrajini“– želi da poboljša odnose sa Vladimirom Putinom. Potom, kada je, povodom turske vojne operacije protiv sirijskih Kurda, izgovorio da je NATO „u stanju moždane smrti“.

Ne reagujući otvoreno na Makronove reči da Rusija i Kina nisu neprijatelji NATO, jedan visoki zvaničnik administracije Donalda Trampa izjavio je da će na skorom londonskom samitu NATO rasprava o odnosima sa Rusijom biti „stvar kako zainteresovanosti tako i zabrinutosti“. Isti zvaničnik je rekao da „alijansa ne teži ka tome da preti Rusiji“. Pa dodato ukazao:

„Nijedna od mera NATO se ne planira kao pretnja Rusiji. Primera radi, naše četiri borbene grupe na istoku prilično su skromne po brojnosti i ne mogu seuporediti sa vanredno krupnim kopnenim snagama koje drži Rusija. Te grupe potpuno odgovaraju našim međunarodnim obavezama, a hibridne pretnje koje dolaze od Rusije postale su pitanje duboke zabrinutosti mnogih članova naše alijanse, uključujući i Sjedinjene Države“.

Otkrio je da će to biti „visoki prioritet“ na NATO-samitu u Londonu. Isti zvaničnik je otkrio da će Donald Tramp u Londonu imati i odvojene razgovore sa Makronom, Angelom Merkel i italijanskim premijerom Đuzepeom Kontijem. Posebno je naglasio da se predsednik SAD neće sresti sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, a da će ga mnogi učesnici samita `pojačano upozoriti da je kupovina ruskih raketnih sistema S-400 nespojiva sa članstvom u zapadnoj vojnoj alijansi.

Kao što se vidi, pozicija Vašingtona se razilazi sa Makronovom. Francuska je, inače, jedina zemlja pakta koja raspolaže nuklearnim oružjem koje je nezavisno od američkog. Takođe, ona je jedina članica NATO sa nezavisnom avionskom i raketnom komponentom.

 

Naslovna fotografija: Philippe Wojazer/Pool/Reuters

 

Izvor Fakti, 29. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u