DS raspustio omladinu i više opštinskih odbora zbog „neposlušnosti“

Predsedništvo Demokratske stranke raspustilo je omladinu prvi put u istoriji te stranke, kao i Gradski odbor u Beogradu. Šta se krije u pozadini

Predsedništvo Demokratske stranke (DS) raspustilo je danas izabran podmladak stranke, zbog, kako Tanjug saznaje, „neposlušnosti“. Prema izvoru agencije, podmladak DS-a raspušten je jer nije prošao kandidat predsednika Zorana Lutovca.

Pre sednice Predsedništva, održan je Glavni odbor DS-a kojem nisu prisustvovali „stari, najugledniji članovi stranke“, a jedan deo je napustio sednicu. Događaje u DS-u mediji danas ocenjuju kao puč kojim je njen bivši lider Dragan Đilas definitivno preuzeo kontrolu nad tom strankom.

RASPUŠTENO VIŠE OPŠTINSKIH ODBORA
Predsedništvo Demokratske stranke (DS) raspustilo je danas, zbog „neposlušnosti“ i više opštinskih odbora stranke u Beogradu, saznaje Tanjug.

Prema izvoru agencije, raspušteni su odbori DS-a u opštinama Palilula, Stari grad, Savski venac, Zemun, Novi Beograd i Voždovac. Raspušteno je i nedavno izabrano rukovodstvo podmlatka, takođe zbog neposlušnosti.

 

Izvor Tanjug/B92, 30. novembar 2019.

OMLADINA DS TRAŽI PONIŠTENjE ODLUKE
Omladina DS-a će ostati u prostorijama centrale stranke u Beogradu dok se ne poništi nestatutarna odluka, rekao je član Demokratske omladine Nemanja Ivanović. Ivanović je istakao da se zauzimanjem centrale te stranke u Beogradu večeras izražava nezadovoljstvo odlukom Predsedništva DS-a da raspusti izabran podmladak.

Ivanović je rekao Tanjugu da će mladi ostati u centrali stranke dok se, kako navodi, ne poništi nestatutarna odluka o raspuštanju omladine DS.

„Mi smo došli u centralu, koja je isto naša, kako bismo dobili odgovore. Izvršni odbor je doneo odluku na sednici da raspusti demokratsku omladinu i to bez ikakvog prava i bez obrazloženja zašto su nas raspustili. Ta odluka nas je šokirala i ovo je naš odgovor na to“, rekao je Ivanović.

Upitan da li im se do sada obratio neko iz Izvršnog odbora stranke, Ivanović je kazao da im se obratio predsednik tog odbora Dušan Kostadinović u prolazu sa, kako kaže, ironičnim komentarom: „Raspustio sam vas, jer mi niste simpatični“.

U centralu DS pristiže sve više mladih kako bi, kako navode, istrajali u nameri da se poništi ta, kako kažu, nestatutarna odluka predsedništva stranke. Među njima su, kako se moglo čuti na licu mesta, mladi iz DS ne samo iz Beograda, već i iz drugih gradova. Predsedništvo Demokratske stranke (DS) raspustilo je danas na sednici izabrani podmladak stranke zbog „neposlušnosti“, kao i više opštinskih odbora stranke u Beogradu.

 

Izvor Tanjug/B92, 30. novembar 2019.

DA LI SU ODBORI DS RASPUŠTENI ZBOG KVORUMA?
Predsedništvo Demokratske stranke raspustilo je omladinu prvi put u istoriji te stranke, kao i Gradski odbor u Beogradu. Prema poslaniku DS Balši Božoviću, posle večerašnje odluke ukupno 70 odbora stranke, DS sada više ima raspuštenih i neaktivnih odbora u odnosu na ukupan broj.

Prema rečima Tanjugovog sagovornika iz DS, predsednik stranke Zoran Lutovac je to uradio kako bi imao kvorum na sednicama Glavnog odbora. Pitanje kvoruma se postavilo i danas kada su Glavni odbor napustili pojedini članovi. Jedan od njih, Branislav Lečić, rekao je da veruje da nema kvoruma za dalji rad, međutim sednica je nastavljena, a zamenik predsednika stranke Saša Paunović kazao je kasnije novinarima da je kvoruma bilo.

Međutim, izvori navode da je u sali bilo veliki broj gostiju, a ne samo članova Glavnog odbora. Jedan od gostiju, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović se i obratio na samoj sednici. Pad kvoruma bi, po rečima drugog izvora, značio raspisivanje vanredne skupštine na kojoj bi Zoran Lutovac bio smenjen i donela bi se odluka o izlasku na izbore.

Po napuštanju dela članova Glavnog odbora, sazvana je hitna sednica Predsedništva na kojoj su donete odluke o raspuštanju omladine, Gradskog odbora u Beogradu i više opštinskih odbora. „Takav revanšizam u DS se nije video“, napomenuo je izvor i dodao da je ta stranka uvek bila avangarda i misleća i da je upućivala kritike. Na pitanje da li će članovi koji su napustili sednicu biti sankcionisani, Paunović je rekao da to nije razlog, ali da je druga stvar ukoliko neko zastupa drugačije interese od politike stranke. Dodao je i da on o tome ne odlučuje nego organi stranke.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/B92, 30. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u