Grujičić: Veliki porast malignih oboljenja u Srbiji

Prema podacima Instituta Batut 2015. je broj obolelih iznosio 38.000, dok je prema nezvaničnim podacima IZIS-a u 2019. zabeleženo 58.000 obolelih

Na osnovu nezvaničnih podataka sa platforme Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), samo tokom ove godine u Srbiji je 58.000 osoba obolelo od maligniteta dok je po zvaničnim podacima Instituta Batut 2015. godine taj broj iznosio 38.000, izjavila je danas neurohirurg i direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić. Obraćajući se u Kosovskoj Mitrovici učesnicima Prvog srpskog lekarskog kongresa o posledicama NATO bombardovanja, ona je navela da je i pored formiranja skupštinske Komisije za istragu posledica agresije na zdravlje građana, izostala reakcija države koju su naučnici očekivali, a to je kako je rekla, Koordinaciono telo koje je bilo planirano od naučnika iz svih delova Srbije.

„Nažalost, iz nekog razloga ne postoji zaključak vlade i naše koordinaciono telo četiri ministarstva ne postoji. Kad već mi ne postojimo, dobro je da barem postoji parlamentarna komisija i da se barem ona time bavi, ali cela ova priča mora da bude apsolutno oslobođena politike. Ona mora biti naučno osnovana, jer je to jedini način kojim možemo dokazati šta su nam uradili, a svašta su nam uradili”, kazala je Danica Grujičić javlja portal KoSSev, prenosi Beta. Po njenim rečima, stopa maligniteta u Srbiji upadljivo je povećana, posebno kod dece.

„Tumori koji su ranije bili rezervisani samo za starije populacije, sad se javljaju kod dece. Čak i tumori koji imaju povoljnu genetsku strukturu ponašaju se potpuno neočekivano i vi više ne možete ništa predvideti. Broj pacijenata je sve veći, zakrčenost onkoloških institucija sve veća”, navela je Danica Grujičić. Ona je dodala da „nije cela Srbija zagađena” bombardovanjem 1999. godine, te da se moraju tačno utvrditi i sačuvati ti delovi zemlje, ali i zaštititi oni koji jesu zagađeni.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 01. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u