Kakav je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori

„Danas jasno znamo da je Crna Gora antisrpska, znamo da je nečija, ali isto tako znamo i da nije svoja”, naglasio je Vladan Bojić na tribini

Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi od ustaša niti od šiptarskih separatista nego od svoje braće koja se izjašnjavaju kao Crnogorci i koja hoće da otmu svetinje osmovekovne Srpske pravoslavne crkve i pretvore je u nepostojeću crnogorsku crkvu. Srbi ne mogu da se zaposle ni u jednoj državnoj instituciji u Crnoj Gori, a iz školskog gradiva izbačeni su srpski pesnici i pisci, rečeno je na tribini „Položaj Srba u Crnoj Gori” održanoj na Pravnom fakultetu u Beogradu, u organizaciji Studentskog kluba, kojoj je prisustvovalo oko četiri stotine studenata, profesora, advokata i građana.

„Podrška države Srbije neophodna je Srbima u Crnoj Gori. Naredni popis stanovništva 2021. morao bi biti sproveden tako da rezultati pokažu realnu sliku na terenu. Mnogi građani Srbije veoma su zainteresovani za položaj Srba u Crnoj Gori. Malo je ljudi koji su prema tome indiferentni, ali neophodna je i podrška države Srbije”, rekao je istoričar dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Advokat iz Podgorice Vladan Bojić kazao je da iz udžbenika nestaju Jovan Dučić, Milan Rakić, Đura Jakšić, Aleksa Šantić ali i Desanka Maksimović. Prema popisu stanovništva iz 1909. godine u Crnoj Gori je bilo više od 300.000 Srba, od ukupno 317.856 stanovnika, a 21. maja 2006. godine, kada je Crna Gora izašla iz državne zajednice sa Srbijom, stvorena je jedna nova država čiji je sadržaj, kako je rekao, ekstremno preobražen u antipod Crne Gore.

„Biti građanin Crne Gore danas znači biti antisrbin. Sistemski i perfidno, dogodila se dobro osmišljena istorijska inverzija, pa je tako Crna Gora od pijemonta srpstva preobražena u pijemont srpskog gubilišta i opšteg čistilišta. Državne institucije sprovode istrebljenje svega srpskog – jezika, pisaca, pesnika, naučnika, sportista, istorije… Danas jasno znamo da je Crna Gora antisrpska, znamo da je nečija, ali isto tako znamo i da nije svoja”, naglasio je Vladan Bojić.

U većini sudova nema Srba, a slično je i u tužilaštvima. U kancelariji zaštitnika građana nema nijednog Srbina, kao i u najvišim sudovima, ministarstvima i kabinetima premijera i predsednika, istakao je advokat. Jedan od srpskih intelektualaca kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru je dr Dejan Mirović, profesor Pravnog fakulteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici). Kada je krenuo u rodni Ulcinj da poseti majku i brata saznao je da ne može ući u svoju zemlju i da je proglašen državnim neprijateljem. „Srbofobija u Crnoj Gori je dostigla vrhunac 2018. godine. Niko od nas kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru nije pozivao na nasilje ni na državni udar niti na ugrožavanje ustava i državnog uređenja”, rekao je Mirović.

Zbog navodnog državnog udara osuđen je na pet godina zatvora narodni poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, koji je na tribini rekao da pripada Njegoševoj Crnoj Gori. On je ukazao da je evidentirano više od 3.000 propusta prilikom sprovođenja referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. čime je doveden u pitanje i rezultat tog referenduma. Optužuje Mila Đukanovića da je još 1998. godine izdao svoju zemlju odavanjem vojnih tajni i podseća da su prve NATO bombe pale na Crnu Goru. „Čitava antisrpska histerija zaokružena je 2006. godine, ali Crna Gora se tada nije otcepila jer je referendum pokraden. Sada se okupacioni NATO ministri ponašaju u skladu sa čuvenom replikom ’Đura će ti oprostiti što te je tukao’ iz filma ’Balkanski špijun’”, rekao je Knežević.

Istakao je da su sramotne odluke vlasti u Podgorici o priznanju nezavisnosti takozvane države Kosovo i o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, koje Demokratski front namerava da poništi. Predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta Nemanja Vučković uručio je Kneževiću zastavu Republike Srbije kao poruku da srpska omladina podržava njegovu borbu. Tribini su prisustvovali i prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Beogradu Ivan Starostin i ataše ruske ambasade Denis Kruglov.

KAKO SAČUVATI IMOVINU CRKVE
Predlog zakona o slobodi veroispovesti, kojim su crnogorske vlasti usmerene na samoproglašeni „obračun sa agresivnim svetosavljem” podrazumeva preknjižbu imovine SPC u katastru, putem upravnog postupka. To će se, prema oceni advokata Bojića, dogoditi tokom sledeće 2020. godine, koja je izborna u Crnoj Gori.

„SPC će se time naći u poziciji da nema pravo raspolaganja svojom imovinom, a posle izbora i popisa 2021. godine, vlasti će svim sredstvima uzimati manastir po manastir, crkvu po crkvu. Jedini način da SPC preventivno deluje jeste da traži od suda da u parničnom postupku utvrdi postojanje ili nepostojanje prava svojine. Crkva to treba da uradi pre stupanja tog zakona na snagu, pozivajući se na član 6. Evropske konvencije, koji garantuje pravo na pristup sudu”, kazao je Bojić.

 

Autorka Aleksandra Petrović

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk/Studentski klub Pravnog fakulteta

 

Izvor Politika, 29. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u