Francuska ministarka: NATO nikad neće biti instrument našeg suvereniteta

„Ne sme se dozvoliti da se Član 5 Ustava NATO-a (o kolektivnoj odbrani) pod pritiskom Vašingtona pretvori u član F-35“

Sjedinjene Američke Države ne treba da nameću saveznicima iz NATO-a oružje američke proizvodnje pod izgovorom atlantske solidarnosti, saopštila je ministarka Oružanih snaga Francuske Florans Parli u intervjuu za list Žurnal di dimanš.

„Ne sme se dozvoliti da se Član 5 Ustava NATO-a (o kolektivnoj odbrani) pod pritiskom Vašingtona pretvori u ’član F-35‘ (lovci-bombarderi koje proizvodi ’Lokid Martin‘) koji bi obavezivao države NATO-a da kupuju američko naoružanje“, naglasila je ministarka uoči samita NATO-a koji će biti održan 3. i 4. decembra u Londonu.

Ona je primetila da Evropa treba da stvori vojne instrumente koji bi „bili u skladu sa njenim ekonomskim i političkim snagama“. „NATO nikad neće biti instrument našeg suvereniteta, njega treba da izgrade sami Evropljani. Suverena Evropa i NATO treba da se uzajamno jačaju“, objasnila je Parlijeva.

Podsetivši na reči predsednika Francuske Emanuela Makrona o „NATO-u u komi“, ona je naglasila da francuski lider želi da podstakne članice Severnoatlantske alijanse da započnu diskusiju. „Predsednik je ukazao na pitanja koja su odavno nastala u organizaciji. Te reči su diktirane voljom da se započne neophodna diskusija kako bi se osnovama Alijanse dala nova dinamika“. „To treba da bude u centru naše debate u sredu na samitu u Londonu“, naglasila je ona.

 

Naslovna fotografija: U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen/Vikipedija

 

Izvor Sputnjik, 02. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u