Rusija isporučila Srbiji helikoptere Mi-35

Vojska Srbije je prvi put dobila ono što na ovim prostorima nikada nije imala – oklopne helikoptere za podršku snagama na zemlji

Četiri helikoptera tipa Mi-35, koje je Srbija kupila od Rusije, isporučena su na vojni aerodrom „Pukovnik pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, prenose mediji.

Time je ovaj ugovor realizovan a Vojska Srbije je, u vreme učestalih nabavki novog naoružanja, prvi put dobila ono što na ovim prostorima nikada nije imala – oklopne helikoptere za podršku snagama na zemlji.

Ovi helikopteri biće raspoređeni u 714. protivokliopnu helikoptersku eskadrilu na civilno-vojnom aerodromu „Morava” kod Kraljeva. U skladu sa mogućnostima države, u planu je da se formira eskadrila ovih helikoptera.

Helikopter Mi-35 važi za, ako ne najbolji, svakako za jedan od najboljih jurišnih helikoptera. U osnovnoj verziji Mi-24 upotrebljavan je u vreme SSSR-a u ratu u Avganistanu, oružanim sukobima na postsovjetskim prostorima i na području bivše Jugoslavije. Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije ga koriste u Siriji. Osnovna odlika ove letelice su snažan oklop i velika vatrena moć. U različitim varijantama opremljen je topom i čitavom lepezom raketnog naoružanja.

Osim toga, može i da preveze osam vojnika. Njegova maksimalna brzina je zavidna za helikoptere, kreće se do 310 kilometara na sat, a savremene verzije, poput ove koju je kupila Srbije, opremljene su i savremenom elektroonikom.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Politika, 02. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u