Anđelković: Afera „Krušik“ ne može biti tema u razgovorima Lukašenka i Vučića

„Vučić ne verujem da bi o takvoj temi pričao sa Lukašenkom, a Lukašenko sigurno neće pokretati to pitanje, to nije nešto što je od interesa za Belorusiju“

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je u Danu uživo da afera „Krušik ne može biti tema u razgovorima predsednika Vučića i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji. „Vučić ne verujem da bi o takvoj temi pričao sa Lukašenkom, a Lukašenko sigurno neće pokretati to pitanje, to nije nešto što je od interesa za Belorusiju“, rekao je Anđelković.

Govoreći o značaju posete predsednika Belorusije Srbiji, Anđelković kaže da je Lukašenko jedini lider koji nas je otvoreno podržao tokom agresije 1999. godine.

„Doleteo je u Beograd i zalagao se u Moskvi da Rusija i Belorusija zajednički pomognu. Lukašenko je uvek bio uz nas, to treba pamtiti i uvek priznavati. I da nema ništa drugo, to bi već bio osnov za saradnju“, kaže Anđelković.

Kako je rekao, na to što smo imali u prošlosti, nadovezuju se i neki aktuelni interesi.

„Mi smo mala zemlja i treba da gledamo svoje interese. Kritike povodom obraćanja Lukašenka u Skupštini Srbije, jer u beloruskom parlamentu nema opozicije, ne vidim kao ozbiljne i osnovane“, kaže on.

Kako kaže, velike su razlike između Srbije i Belorusije.

„Da krenemo od geopolitičke lokacije. Belorusija je najbliži saveznik Moskve i u zoni je ruskog kišobrana, mi se nalazimo u zoni gde zapad dominira. Nalazimo se na području koje nije prioritetno zona ruskog uticaja, ekonomski smo upućeni na zapad“, kaže on.

Dodaje da je Lukašenko 1994. godine kada je pobedio na izborima bio autsajder.

„Ušao je u drugi krug i u drugom krugu ubedljivo pobedio, imao je energiju i veliku podršku naroda. Do današnjeg dana ima i visok nivo popularnosti, ne bih nazvao Belorusiju nikakvom diktaturom“, kaže on.

Anđelković kaže da je u Srbiji drugačiji izborni sistem i drugačiji politički ambijent.

„Imamo formalno gledano mnogo manju ulogu predsednika, dok je Belorusija republika sa izrazito jakom ulogom predsednika. Mislim da ne treba da se bavimo time kako se Belorusija ponaša prema opoziciji, mi smo mala zemlja koja treba da pamti ko nam je pomogao za vreme agresije i ne treba da iskazujemo mišljenje“, kaže on.

Govoreći o saradnji, kaže da Belorusija ima značajnu namensku industriju.

„Proizvodi mnogo toga, modifikuje staro sovjetsko oružje, mislim da Belorusija pre nama može da bude partner, možemo da proizvodimo zajedno, nisam siguran da smo mi njima previše potrebni“, kaže on.

Anđelković kaže da „afera Krušik ne može biti tema u razgovorima Lukašenka i Vučića“.

„Vučić ne verujem da bi o takvoj temi pričao sa Lukašenkom, a Lukašenko sigurno neće pokretati to pitanje, to nije nešto što je od interesa za Belorusiju. Mislim da treba do kraja ustanoviti šta se desilo. Evidentno je da su srpske granate identifikovane u Ukrajini. Nije zabranjeno trgovati sa bilo kim, ali Rusija nam je partner i bilo bi nekorektno da je oružje stiglo do ruskih neprijatelja. Mislim da stvar treba do kraja ispitati, sve što je oko toga sporno, a mene lično zanima kako su srpske granate stigle u Ukrajinu“, kaže Anđelković.

Kako kaže, zakonski gledano, to je u redu.

„Ali, ako se oslanjamo na Rusiju, ako nam je ona ključni partner u odbrani Kosova, u takvim okolnostima moramo biti maksimalno korektni prema Rusiji i ne smemo učiniti ništa što remeti njene interese. Mislim da Rusija neće biti ni na koji način napadna kada se radi o tom pitanju, ali sam siguran da će Srbija ubuduće mnogo ozbiljnije voditi računa gde ide srpsko oružje“, kaže on.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor N1, 02. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u