Volstrit džornal: „Snaga Sibira“ je najveći projekat Rusije od raspada SSSR-a

„Najveći projekat u Rusiji od raspada SSSR-a – gasovod Snaga Sibira – realna je veza koja jača saradnju između dve svetske sile, koje bacaju izazov SAD“

Gasovod „Snaga Sibira“, preko kog je gas iz Rusije počeo da stiže u Kinu, predstavlja najveće dostignuće sa tačke gledišta energetske infrastrukture i stvara prepreke za isporuke američkog tečnog gasa u Kinu, piše Volstrit džornal.

„Najveći projekat u Rusiji od raspada SSSR-a gasovod Snaga Sibira realna je veza koja jača saradnju između dve svetske sile, koje bacaju izazov SAD“, naglasio je list.

Prema rečima eksperta Univerziteta Kolumbija i bivšeg analitičara CIA Erika Daunsa, na koji se poziva list, „Kina i Rusija su zajedničkim snagama poslale signal da postoji alternativa globalnom poretku na čelu sa SAD“.

Volstrit džornal naglašava da će isporuke ruskog prirodnog gasa u Kinu predstavljati ozbiljnu prepreku za izvoz američkog tečnog gasa, čak i u slučaju da Vašington i Peking potpišu sporazum u oblasti trgovine i dogovore se o smanjenju taksi na energente. Kako je saopštila ekspert za energetiku sa Univerziteta Rajs, En Mikalsi, nakon pokretanja gasovoda „nestaće određenih mogućnosti za isporuke tečnog prirodnog gasa iz SAD.

“Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, zvanično su putem telemosta pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu „Snaga Sibira“, preko kojeg će se gas iz Rusije isporučivati u Kinu.

 

Naslovna fotografija: vestifinance.ru

 

Izvor Sputnjik, 02. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u