Guskova: Susret Vučića i Putina jako važan, Srbi su jedini saveznik Rusije na Balkanu

Dodala je i da su izjave o „destabilizujućoj“ ulozi Rusije na Balkanu izazvane upravo sa željom da se prekinu važne veze Srbije sa Ruskom Federacijom

Do susreta predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina dolazi nakon dva skandala koji bacaju senku na tu posetu, pišu moskovski mediji.

Komersant navodi da posle dva velika skandala, koji utiču na odnose špijunskog i skandala sa srpskim minama u Ukrajini, samit treba da da odgovor na glavno pitanje: da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu ili će nastaviti da balansira između Rusije i Zapada.

Komersant navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u Beogradu bliske vlastima, da će Srbija i dalje pokušavati da sačuva balans u odnosima sa Rusijom i Zapadom, izbegavajući očigledno naklanjanje jednoj strani.

RIA Novosti navode da je serija skandala u Srbiji, gde je ponovo „uključena Moskva, jedino što je bacilo senku na susret Vučića i Putina“. RIA Novosti pišu da su odnosi dve zemlje na testu.

„Niz događaja ove jeseni predstavilo je odnose strateških partnera u novom svetlu“, dodaje agencija u najavnom tekstu dodajući da eksperti smatraju da ti skandali neće uticati na odnose dve zemlje.

RAŠA TUDEJ: SRBIJA „BRANA“ OD NATO
Sastanak Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Sočiju prema mišljenju ruskih eksperata, mogao bi igrati veliku ulogu u razvoju odnosa Moskve i Beograda, piše Raša tudej i dodaje da će dvojica predsednika razgovarati o hitnim pitanjima bilateralne saradnje, kao i međunarodnim pitanjima, a pored toga, kako je najavio ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji, ekonomiji, posebno saradnji u energetskom sektoru.

„Ova poseta će imati veoma veliku ulogu“, rekla je Elena Guskova, šefica Centra za proučavanje moderne balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, u razgovoru za Raša tudej.

“Tokom nedavnih susreta Vučića sa Putinom i Dmitrijem Medvedevim potpisano je više dokumenata. Ali sada, najverovatnije, možda se već radi o uključivanju određenog sadržaja u te dokumente“, dodala je ona.

Predsednik Srbije uoči puta u Rusiju najavio da je sasvim je moguće da će on i Putin na ovom sastanku predložiti „svoje teme“. Prema navodima stručnjaka, Rusija i Srbija moraju da povećaju bilateralnu trgovinu. Prema mišljenju profesora političkih nauka sa MGIMO-a Eleni Ponomarevi, za obe zemlje „veoma je važno prevazići nivo od četiri milijarde evra“. Iza službenog saopštenja o diskusiji o „regionalnim i međunarodnim pitanjima“, prema mišljenju Ponomareve, postoji želja ruskih i srpskih lidera da razmenjuju mišljenja o najvažnijim temama za obe zemlje.

„Biće razmotrena stajališta u vezi sa ukrajinskom krizom, situacijom u Siriji, ponašanjem Albanaca na Balkanu, a naročito o teritorijalnom pitanju Srbija Kosovo“, ukazala je ona.

Kako napominje Ponomareva, Beograd je sada pod ozbiljnim pritiskom zapada, posebno NATO-a, ali istovremeno država nastoji da održi vojno-političku neutralnost. „Na Balkanu imamo dva saveznika. To su Srbija i Republika Srpska, koja je deo Bosne i Hercegovine. A pitanje daljeg širenja NATO-a počiva upravo na srpskom faktoru“, kazala je ona.

To gledište deli i Guskova, koja ističe da su izjave o „destabilizujućoj“ ulozi Rusije na Balkanu, koje su poslednjih godina često izražavali zapadni političari i stručni centri, izazvane upravo željom da se prekinu važne veze Srbije sa Ruskom Federacijom.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 04. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u