Hrvatski špijuni vrbuju novcem ili ucenama

Momir Stojanović, bivši direktor VBA, tvrdi da je rat srpskih i hrvatskih obaveštajnih agencija neprestan. Ali ne samo između njih

Krivična prijava koju je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) protekle nedelje podnela protiv bivšeg pripadnika MUP-a Srbije Dražena Letića i hrvatskog državljanina Nikole Kajkića, predsednika Nacionalnog sindikata policije te zemlje i bivšeg šefa hrvatskog Istražnog tima za ratne zločine zbog špijunaže, inicirala je novi sukob između tajnih službi dve zemlje. Nakon što je BIA izdala saopštenje o podnošenju prijave i detaljima njenog sadržaja, koje su preneli svi mediji u Srbiji, reagovala je tajna služba susedne zemlje i to ne baš u prijateljskom tonu.

U odgovoru Sigurnosno-obaveštajne agencija (SOA) Hrvatske navodi se da je reč o konstruisanoj krivičnoj prijavi kojom se želi skrenuti pažnja domaće i međunarodne javnosti sa ozbiljnih afera u Srbiji.

Gotovo istovremeno sa ovakvim saopštenjem, mediji u Srbiji objavili su informaciju da je Dražen Letić, svojoj vezi u Hrvatskoj Nikoli Kajkiću dao falsifikovana dokumenta koja su korišćena za diskreditaciju tužioca kako bi on bio smenjen i onemogućen da nastavi istrage protiv poznatog hrvatskog fudbalera Luke Modrića i tamošnjeg političara Branimira Glavaša. Modrić je to, navodno, uradio kako bi diskreditovao tužioca koji je protiv njega vodio postupak zbog davanja lažnog iskaza u postupku protiv braće Mamić, fudbalskih menadžera koji su učestvovali u njegovom transferu.

Sukob srpskih i hrvatskih obaveštajaca, kako navode Politikini sagovornici, nije ništa novo, ali smatraju da je javno objavljivanje informacije o otkrivanju obaveštajnog rada na teritoriji naše zemlje i njenog sankcionisanja, neuobičajeno.

Momir Stojanović, bivši direktor VBA, tvrdi da je rat srpskih i hrvatskih obaveštajnih agencija neprestan. Ali ne samo između njih.

– Različite obaveštajne službe se sukobljavaju zbog različitih interesa koje zastupaju. Obaveštajci zastupaju interese zemalja iz kojih dolaze. U vreme dok sam ja radio, kada god smo bili u kontaktima sa hrvatskim agentima, kada smo ih otkrivali, dolazili smo do podatka da koordinaciju usmeravanja rada hrvatske obaveštajne službe obavlja nemačka BND za prostor zapadnog Balkana – kaže Stojanović.

On smatra i da je plasiranje informacije o podnošenju krivične prijave protiv Letića i Kajkića poslužilo u političke svrhe. Navodi da nije praksa da se informacije o aktivnostima ljudi koji se bave kontrašpijunažom ili rade u kontraobaveštajnoj službi, plasiraju u javnost. Ovakve informacije su verovatno poruka nekim centrima na zapadu da u Srbiji neće vršljati ruske službe i da je Srbija suverena država koja ne dozvoljava da bilo ko utiče na njenu spoljnu politiku.

– Krivično delo špijunaže za šta se sumnjiče Letić i Kajkić je jedno od najteže dokazivih. Kada se i otkrije špijunaža, najčešće se pribegava da se bilateralnim i diplomatskim pregovorima između dveju zemalja taj spor reši ili se te osobe proteraju iz zemlje i proglase personama non grata. Čak i da to izostane, onda se mudro procesuira. Javno iznošenje informacija šteti interesima zemlje. I Amerika i Rusija dnevno hapse ljude koji se bave špijunskom delatnošću na svojoj teritoriji, ali nikada to ne plasiraju u javnost – objašnjava Stojanović.

Božo Prelević, advokat i bivši koministar policije, smatra da je podnošenje prijave protiv Letića i Kajkića legitimno, ali kaže da ne zna koliko je ona dokumentovana. Ono što ga čudi jeste što se sa podnošenjem čekalo godinama.

– Ne znam kako je nekome dozvoljeno da vrbuje, potplaćuje, ubeđuje svedoke godinama – pita Prelević.

Božo Spasić, dugogodišnji operativac Službe državne bezbednosti SFRJ tvrdi da je sukob pripadnika dve obaveštajne službe intenziviran 2000. godine.

– Kada to kažem, pre svega mislim na BIA i vojno kontraobaveštajne službe. Taj rat, da ga tako nazovem, vodio se, a tako je i danas, po rubnim, graničnim delovima Srbije i Hrvatske. Hrvatske obaveštajne agencije na volšeban način, ucenama, ponekad i novcem pokušavaju da pritisnu članove porodica onih za koje žele da im dostavljaju potrebne informacije. Nekada, ukoliko je reč o ljudima koji su tokom ratnih dejstava prebegli u Srbiju, obećavaju da će im biti vraćena imovina u Hrvatskoj. Hrvatski obaveštajci su vrlo nasrtljivi. U poslednje vreme, interesuju ih informacije o srpskom vojnom naoružanju, političkom miljeu u kojem pokušavaju da nađu vezu da tu postave svoju agenturu. Područja koja ih zanimaju su Subotica, Novi Sad i Beograd – navodi Spasić.

Komentarišući informaciju da je u slučaj dvojice agenata upleten i poznati hrvatski fudbaler Luka Modrić, naš sagovornik kaže:

– Možda je on od svog novca platio, kako se tvrdi, falsifikovana dokumenta i da se spreči istraga koja je pokrenuta protiv njega. A možda je to preko njega uradila hrvatska obaveštajna služba i tako maskirala fondove iz kojih se finansiraju agenti koji vršljaju po Srbiji.

TUŽILAŠTVO NE ODGOVARA
U Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici juče nije bilo moguće dobiti informacije o postupku protiv Dražena Letića i Nikole Kajkića. Na pitanja, da li su osumnjičeni saslušani, da li će protiv Kajkića biti raspisana poternica, kao i druga, koje je Politika postavila tužilaštvu pisanim putem – nije bilo odgovora.

 

Autorka Miroslava Derikonjić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub 

 

Izvor Politika, 03. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u