Nemačka proteruje ruske diplomate zbog ubistva Gruzina

„Preduzeli smo odgovarajuće mere, jer nismo videli da nam Rusija pomaže u istrazi tog ubistva“, objasnila je Merkelova. Reagovala i Moskva

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je proteralo dvoje ruskih diplomata nakon što je Tužilaštvo objavilo da sumnjaju u umešanost Moskve u ubistvo jednog državljanina Gruzije u Berlinu.

Ministarstvo je navelo da su proterani zaposleni u ruskoj ambasadi u Berlinu, ali nije otkrilo njihova imena, prenosi AP. Ministarstvo je navelo da je do proterivanja došlo nakon što vlasti Rusije nisu odgovorile na zahteve Nemačke da pomognu u rasvetljavanju ubistva koje se dogodilo u avgustu ove godine, javlja Tanjug.

Nemačko savezno tužilaštvo objavilo je da je preuzelo istragu nakon što je zaključeno da dokazi ukazuju na umešanost ruske vlade ili Čečenske Republike.

KREMLj O UBISTVU GRUZINA: NEOSNOVANE SUMNjE
Portparol Kremlja odbacio je kao „potpuno neosnovane” sumnje da Rusija ima neke veze sa ubistvom državljana Gruzije u Berlinu.

„Tu nema ozbiljne sumnje, i ne može da bude. Kakve to veze ima sa ruskim vlastima? To su potpuno pogrešne pretpostavke”, rekao je novinarima Dmitrij Peskov, komentarišući izveštaje nemačkih medija da je moguće da je ubica državljanina Gruzije imao neke veze sa ruskim vlastima, prenosi Tass.

Peskov je rekao i da ne veruje da će ovaj slučaj pokvariti sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel u Parizu, 9. decembra ili uticati na atmosferu samita Normandijske četvorke, javlja Tanjug.

MERKEL ĆE RAZGOVARATI S PUTINOM
Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas da će razgovarati sa ruskim presdsednikom Vladimirom Putinom o proterivanju dvoje ruskih diplomata iz Berlina.

Ona je to rekla na na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, a nakon održanog NATO samita, prenosi Rojters. Merkelova je kazala i da Rusija nije podržala istragu koju je Nemačka vodila o tom slučaju, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 04. decembar 2019.

MERKELOVA SAOPŠTILA RAZLOG PROTERIVANjA
Nemačka je odlučila da protera ruske diplomate, jer nije dobila pomoć od Moskve u istrazi o ubistvu državljanina Gruzije u Berlinu, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita NATO-a.

„Preduzeli smo odgovarajuće mere, jer nismo videli da nam Rusija pomaže u istrazi tog ubistva“, objasnila je Merkelova i naglasila da je razgovarala o tome za vreme bilateralnih kontakata sa saveznicima.

Prema njenom mišljenju, proterivanje ruskih diplomata neće biti prepreka za održavanje samita „normandijske četvorke“. Ona je dodala da je spremna da razgovara o tom pitanju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Parizu. „Sastaću se sa ruskim predsednikom sledeće sedmice. Obavestićemo ga kako smo radili na tome“, istakla je Merkelova.

Samit lidera „normandijske četvorke“, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska, biće održan 9. decembra u Parizu. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da nemačke vlasti proteruju dva radnika ruske ambasade u Berlinu. U saopštenju se ističe da je takva odluka povezana sa slučajem naručenog ubistva državljanina Gruzije u Berlinu.

Ministarstvo je zvanično pozvalo ambasadora Rusije Sergeja Nečajeva i uputilo mu notu, prenosi list Špigl pozivajući se na sopstvene izvore. U saopštenju nemačkog Ministarstva navodi se da vlasti ove zemlje očekuju od Rusije ozbiljnu i hitnu saradnju u istrazi ubistva u Berlinu.

 

Izvor Sputnjik, 04. decembar 2019.

MOSKVA O PROTERIVANjU RUSKIH DIPLOMATA
Ruska strana je primorana da sprovede čitav niz recipročnih mera u vezi sa činjenicom da se dvoje diplomata ruske ambasade u Berlinu proglase personama non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije za Sputnjik.

„Smatramo da su izjave nemačke strane o proterivanju dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu neosnovane i neprijateljske“, navodi Ministarstvo.

„Politizovan pristup istrazi je neprihvatljiv. Prinuđeni smo da primenimo čitav niz recipročnih mera“, naglasilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je o očekivanju pomoći Rusije u istrazi ubistva „poslednji put govorio državni sekretar Mihaelis ambasadoru Nečajevu 20. novembra 2019. u razgovoru održanom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova“.

Ranije je objavljeno da je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke proglasilo za persone non grata dvojicu službenika ruske ambasade u Berlinu u vezi sa slučajem ubistva državljanina Gruzije.

 

Izvor Sputnjik, 04. decembar 2019.

LAVROV: TREBA NAM VREME ZA ODGOVOR BERLINU
Rusiji će trebati neko vreme da odgovori na odluku nemačkih vlasti da proteraju ruske diplomate, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Mi smo skloni analiziranju. Prvo ćemo proučiti to za šta nas optužuju i od čega je sve to proisteklo“, naglasio je Lavrov. On je dodao da će Moskvi trebati „neko vreme“ za izradu recipročnih mera.

Nemačke vlasti proteruju dva radnika ruske ambasade u Berlinu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Ministarstvo je dvojicu diplomata proglasilo personama non grata. U saopštenju se ističe da je takva odluka povezana sa slučajem naručenog ubistva državljanina Gruzije u Berlinu.

Ministarstvo je zvanično pozvalo ambasadora Rusije Sergeja Nečajeva i uputilo mu notu, prenosi list Špigl pozivajući se na sopstvene izvore. U saopštenju nemačkog Ministarstva navodi se da vlasti ove zemlje očekuju od Rusije ozbiljnu i hitnu saradnju u istrazi ubistva u Berlinu.

 

Naslovna fotografija: DPA

 

Izvor Sputnjik, 04. decembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u