Peking uputio oštru poruku Vašingtonu

„Pozivamo SAD da prekinu da koriste Sinkjang kao način da se mešaju u unutrašnje poslove Kine“, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova

Predstavnički dom usvojio predlog zakona kojim zahteva od administracije predsednika SAD da pooštri odgovor na akciju Kine protiv muslimanske manjine u zemlji. Zakonom se osuđuje zadržavanje u pritvoru, kako se navodi, oko milion Ujgura, Kazahstanaca i drugih manjina u zapadnom kineskom regionu Sinkjangu.

Njime se poziva Tramp da prvi put uvede sankcije članu kineskog Politbiroa, čak i dok pokušava da postigne dogovor s Pekingom da se okonča trgovinski rat koji nanosi štetu svetskoj ekonomiji, dodaje Rojters. U danas objavljenom saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova zakon se naziva „malicioznim napadom“ na Kinu i ocenjuje se da je reč o ozbiljnom mešanju u unutrašnje poslove te zemlje, prenosi Rojters.

„Pozivamo SAD da pod hitno isprave ovu grešku, da zaustave proces pretvaranja ovog predloga u zakon, da prekinu da koriste Sinkjang kao način da se mešaju u unutrašnje poslove Kine“, navodi se u saopštenju koje se pripisuje portparolu Ministarstva Hui Čunjing.

Komisija za spoljne poslove kineskog parlamenta ocenila je da su SAD zatvorile oči na njihove napore da se bore protiv terorizma i obezbede poštovanje ljudskih prava u Sinkjangu, prenosi AP. Komisija navodi da se tim predlogom zakona ne poštuju činjenice i „meša belo i crno“.

Predlogom zakona, za koji je glasalo 407 poslanika, dok je jedan bio protiv u Predstavničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata, zahteva se od predsednika SAD da osudi, kako se navodi, zlostavljanje muslimana i poziva na zatvaranje centara za pritvor u Sinkjangu.

U njemu se poziva na uvođenje sankcija visokopozicioniranim kineskim zvaničnicima za koje se tvrdi da su odgovorni i posebno izdvaja sekretar komunističke partije u Sinkjangu Čen Kuanguo, koji kao član Politbiroa predstavlja vrh kineskog rukovodstava. Revidirani predlog zakona tek treba da bude odobren u Senatu koji je pod kontrolom republikanaca, a potom će biti poslat Trampu.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Jason Lee/File Photo

 

Izvor Sputnjik, 04. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u