Tramp zbog ismevanja otkazao završnu konferenciju na samitu NATO-a

Razlog je taj što se na internetu pojavio video-snimak na kome se Emanuel Makron, Džastin Trudo i Boris Džonson rugaju američkom predsedniku

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je završnu konferenciju na samitu NATO-a, i to zbog video-snimka na kojem mu se podsmevaju Emanuel Makron, Džastin Trudo i Boris Džonson.

Donald Tramp otkazao je završnu konferenciju za štampu na samitu NATO-a u Londonu, nakon što se na internetu pojavio video-snimak na kome se Emanuel Makron, Džastin Trudo i Boris Džonson rugaju američkom predsedniku.

Tramp je objavio na svom profilu na Tviteru da se vraća u Vašington i da neće održati završnu konferenciju na samitu, naglasivši da je već učinio „toliko toga u protekla dva dana“.

Prethodno je objavljen video-snimak na kom je zabeleženo kako čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica ogovaraju i ismevaju Donalda Trampa. Video-snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete Druge i njenog naslednika, princa Čarlsa.

Na njemu se mogu videti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Džastin Trudo, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron kako stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

Deo razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije Si-Bi-Es, prilično je zanimljiv.

„A zbog toga si kasnio?“, pita Džonson Makrona. Makronov odgovor ne može da se čuje na snimku, ali na njega se nadovezuje Trudo: „Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta“.

„O da, da, najavio je…“, kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

​Naime, Makron je u utorak posle podne razgovarao sa Donaldom Trampom, koji je pre samita oštro napao Makrona zbog njegove ocene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Makron i Tramp su dugo odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom, i Makron je odgovorio da „ostaje pri svojim tvrdnjama“ o NATO-u kao savezu koji je u stanju „moždane smrti“, što je Tramp nazvao „uvredljivim“.

Ono što Makron dalje kaže opet ne može da se razume na snimku, jer je bio okrenut leđima.

„Samo se videlo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u šoku)“, kaže u nastavku razgovora Trudo, po svemu sudeći, dok je govorio o Trampu.

Tramp je u međuvremenu izjavio da je kanadski premijer Džastin Trudo dvoličan, iako mu je ranije delovao kao fin momak.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Evan Vucci

 

Izvor Sputnjik, 04. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u