Borba za brata i pravdu, u šatoru ispred mađarske ambasade

Ukoliko Budimpešta isporuči Ljubišu Manitaševića prištinskim vlastima, to će biti njegov kraj, kaže Nikola Manitašević

Bolovi u stomaku i vrtoglavica već danima muče Nikolu Manitaševića (47), koji osam dana štrajkuje glađu ispred ambasade Mađarske u Beogradu. Ovaj Srbin iz Velike Hoče bori se svim silama da Mađarska ne isporuči Prištini njegovog brata Ljubišu, koji je pre 20 godina ranio dva pripadnika OVK dok su pokušavali da ga otmu. Na naše pitanje kako se oseća, Nikola kaže da je psihički još uvek jak. Ipak, priznaje da ga telo polako izdaje. Teško mu je da se kreće, a hladan vetar i niska temperatura dodatno ugrožavaju njegovo zdravlje.

„Nije mi hladno jer u šatoru imam dve vreće za spavanje i ćebe, a na beton sam stavio stiropor. Ipak, u noći između nedelje i ponedeljka mi je bilo baš loše. Imao sam grčeve u stomaku, bol u želucu i nagon za povraćanjem. Uprkos tome, ostajem ovde, ako bude potrebno, i do smrti”, počinje ovu priču Nikola, jedan od stotina hiljada Srba s Kosmeta koji su napustili svoje kuće samo da bi sačuvali živu glavu.

Od 28. septembra, kada je uhapšen njegov brat na graničnom prelazu Roske, na putu iz Ciriha za Beograd, Nikola pokuša na sve načine da upozori našu i mađarsku vlast da za Ljubišu Manitaševića nema pravde u Prištini. Poslednji korak je bilo započinjanje štrajka glađu. „Ukoliko Mađari isporuče mog brata prištinskim vlastima, to će biti njegov kraj”, upozorava Nikola dok mu podrhtava glas, a ruke počinju da mu se tresu.

Pisao je ministarstvima pravde i spoljnih poslova, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću. Sastajao se i s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Sudbina njegovog brata, kako kaže, potvrđuje da đavo nikad ne spava. Na Vidovdan 1999. Ljubiša (29) je išao s bratom od strica u bolnicu u Orahovcu u kojoj je snaja, koja je bila trudna, primala injekcije. Imali su pratnju Kfora, a osim toga, nosili su i oružje. Budući da u bolnici nije bilo injekcije koju je trudnica trebalo da primi, Ljubiša je izašao do obližnje apoteke da je kupi.

„Bio je pomalo neoprezan što je otišao sam jer su u toj apoteci već pravili zasede za naše ljude. To se desilo i Ljubiši. Iz automobila su izašla četvorica muškaraca u uniformama terorističke OVK, a Ljubiša je video da imaju oružje. Počeli su da ga vuku prema automobilu, ali uspeo je da se otme, izvadi pištolj i ispali dva metka u vazduh”, nastavlja ovu priču Nikola.

Pucnji u vazduh, kako kaže naš sagovornik, nisu zaustavili otmičare. U daljem koškanju Ljubiša je ranio jednog u stomak, a drugog u rame, nakon čega su sva četvorica pobegla. Ljubiša se vratio u bolnicu i predao se vojnicima Kfora. U pritvoru u Prizrenu je proveo 67 dana i pušten je, kako je rečeno, zbog nedostatka dokaza da se taj događaj uopšte odigrao. A sve se dešavalo usred bela dana, u centru Orahovca.

„Saznali smo imena dvojice umešanih. Jedan od njih je Dritan Hamza, koji ima čak i srpski pasoš, a drugi se zove Selami Abazibra”, kaže Nikola i dodaje da je početkom 2000. njegov brat napustio Kosmet zajedno s majkom koja je bila teško bolesna od raka. Tada je prošao sve bezbedonosne provere Kfora i dobio dozvolu da ode u Srbiju. Optužnica protiv Ljubiše podignuta je tek 2015. zbog pokušaja ubistva dvojice pomenutih Albanaca, a u maju ove godine raspisana je crvena poternica Interpola. Ljubiša već šest godina živi na relaciji Cirih–Beograd, a nikada do sada nije imao probleme prilikom prelaska granice.

„Čuo sam se sa Ljubišom u sredu i još nije bio klonuo duhom. Ipak, mnogo mu smeta što 24 časa nosi lisice na rukama. Nakon pokušaja otmice više puta je rekao da mu je drago što niko nije stradao. Govorio je da ne zna kako bi nastavio život da je ubio čoveka. Makar to bilo i u samoodbrani”, kaže naš sagovornik.

Nikola napominje da je danas još jedna neslavna godišnjica. Naime, 3. decembra 1999. Ljubiša je drugi put izbegao sigurnu smrt. Zajedno s drugom i bratom od strica otišao je po drva u šumu. Kada se vratio po zaboravljenu testeru izbegao je zasedu u kojoj su ubijeni Nebojša Pavlović (29) i Mlađan Manitašević (34). Mlađan je prvo ranjen iz vatrenog oružja, nakon čega je otpuzao malo dalje, pokušavajući da nađe zaklon. Ipak, kaže Nikola, teroristi su ga stigli i razbili mu glavu kundakom puške. „To je bila naša svakodnevica. Zasede, oružani sukobi, otmice… Ja sam to izbegao jer sam malo mlađi pa nisam nigde išao sam”, seća se Nikola.

KOSOVSKE VLASTI AKTIVIRAĆE NEPRAVOSNAŽNE SLUČAJEVE
Ljubiša Manitašević (47), koga su po crvenoj optužnici Unmika, a po nalogu kosovskog pravosuđa, 28. septembra uhapsile mađarske vlasti, još uvek čeka na odluku suda u Budimpešti o ekstradiciji. Poternicu je 2015. godine raspisao Unmik, i to u vreme kada je pravosuđe na Kosmetu preuzela misija Euleksa. Postavlja se pitanje da li je Unmik imao nadležnost da raspisuje poternice za bilo kim koga traži Priština, s obzirom na to da su sve nadležnosti prešle na civilnu misiju EU.

Advokat Ljubomir Pantović za Politiku, međutim, navodi da je „u ovom momentu manje bitno ko je raspisao poternicu jer je suština da je čovek uhapšen po nekakvoj poternici i da se sada nalazi u ekstradicionom pritvoru u Mađarskoj”. „Ne mogu da komentarišem jer mi slučaj nije jasan. Činjenica je da je Euleks imao isključivu nadležnost, ali u ovom momentu je to najmanje bitno, kada se zna da je Manitašević u pritvoru u Mađarskoj i da će ga mađarske vlasti najverovatnije isporučiti Kosovu”, kaže za Politiku advokat Pantović, navodeći da „Manitašević i drugi slučajevi potvrđuju to što sam rekao, a što su pojedini srpski mediji pogrešno preneli”.

„Pojedini srpski mediji su preneli moju izjavu gde sam navodno rekao da će svi krivični slučajevi koji su bili kod Unmika i Euleksa ponovo biti aktivirani. To nisam rekao, ali sam kazao da će, po mom mišljenju, svi slučajevi koji nisu pravnosnažno okončani ponovo biti procesuirani. Slučaj Manitašević, ali i drugi slučajevi, to potvrđuje. Zbog toga što kosovsko specijalno tužilaštvo koje se bavi procesuiranjem ratnih zločina ima dokumentaciju koja sadrži imena mnogih lica koja se sumnjiče za izvršenje ratnog zločina”, ističe Ljubomir Pantović, advokat iz Kosovske Mitrovice.

 

Autorka Jelena Popadić

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk

 

Izvor Politika, 03. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u