Srbin sa Kosova osuđen na dve godine zatvora zbog izjave da je Račak izmišljotina

Todosijević je optužen i danas osuđen zbog izjave povodom 20-godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu

Osnovni sud u Prištini osudio je na dve godine zatvora bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića, zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju.

Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić rekao je RTS-u da presuda nije pravosnažna i da će se žaliti Apelacionom sudu.

„To pokazuje kakvo je stanje ljudskih prava manjina na Kosovu i Metohiji. Nemaju pravo da išta kažu što se ne sviđa vlastima. Kažnjava se navodni verbalni delikt što nije rađeno ni u vreme komunizma“, ocenio je Vlajić.

Todosijević je prvo smenjen sa mesta ministra, a onda je optužen i danas osuđen zbog izjave povodom 20-godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju „bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 05. decembar 2019.

SRPSKA LISTA O PRESUDI TODOSIJEVIĆU
Predstavnici Srpske liste najavili su da će napustiti kosovske institucije, na lokalnom, centralnom i drugim nivoima, ukoliko članu Predsedništva Srpske liste Ivanu Todosijeviću, bude potvrđena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog verbalnog delikta.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na koferenciji za novinare naveo da će ukoliko ostane ta presuda na snazi i bude potvrđena na višoj instanci pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama, piše KoSSev.

Rakić je rekao da je tom presudom Srbima oduzeto pravo na govor, slobodu mišljenja i pravo da govore istinu. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se čeka reakcija međunarodnih predstavnika uz ocenu da je u pitanju istitucionalno nasilje.

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivan Todosijević osuđen je u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić je rekao za portal KoSSev da je bivši ministar osuđen zbog izjave koju je dao u Zvečanu povodom 20. godišnjice NATO agresije na SRJ. Todosijević je tada izjavio da je „povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao“.

„Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, rekao je još Todosijević čiji advokat je najavio žalbu na presudu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor KoSSev/N1, 05. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u