Šta se dogodi kad kritikujete NATO: U Francuskoj najveći protest u poslednjih 25 godina

Kako javlja Mond, od Marseja na Mediteranskoj obali do Lila na severu zemlje organizovano je 245 okupljanja

Najmanje 280.000 ljudi izašlo je na ulice širom Francuske zbog najavljenih reformi penzionog sistema, prenose francuski mediji. Policija u Nantu i Parizu upotrebila vodene topove i suzavac. U pritvoru 40 osoba. Obustavljen železnički saobraćaj. Na pariskom aerodromu „Orli“ otkazano je 20 odsto letova, javlja „Rojters“. Demonstranti u Nantu gađali su raznim predmetima policiju nakon čega je ona upotrebila suzavac i vodene topove. Uhapšeno šest osoba, javlja Rojters. Izbio je i sukob u Parizu nakon čega je policija upotrebila suzavac, javlja Rojters.

Prema navodima Parizijena, u pritvoru je oko 40 osoba. Kako javlja Mond, od Marseja na Mediteranskoj obali do Lila na severu zemlje organizovano je 245 okupljanja. U crvenim prslucima sindikata kroz gradove maršira oko 280.000 ljudi. Njih obezbeđuje oko 6.000 policajaca, uključujući više desetina pripadnika službi za brzo reagovanje na motorima.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše „Makron se izgubio“ i „Ne dirajte naše penzije“, prenosi Rojters. U generalnom štrajku zbog reforme penzionog sistema učestvuju zaposleni u školama, trgovinama, advokati, medicinski radnici, zaposleni u vazduhoplovstvu, železnici, javlja Bi-Bi-Si.

BLOKADA SAOBRAĆAJA
Zatvoren je metro, obustavljen železnički saobraćaj. Svi vozovi „Evrostara“ otkazani su od danas do 9. decembra.

Sa francuskih aerodroma neće poleteti petina aviona. Na pariskom aerodromu „Orli“ otkazano je 20 odsto letova, javlja Rojters. „Javni prevoz će danas biti veoma otežan, kao i sutra, a verovatno i ovog vikenda“, izjavio je zamenik ministra saobraćaja Žan Batist Đebari za radio RTL, prenosi Rojters.

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmene penzionog sistema, zatvoren je Ajfelov toranj i muzej Orsaj, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene. U saopštenju kompanije SETE, koja upravlja Ajfelovim tornjem, navodi se da taj pariski simbol nema dovoljan broj osoblja za otvaranje tornja uz optimalan prihvat posetilaca, prenose agencije.

Građani navode da koriste prigradski voz jer metro ne radi. „Ovo je štrajk za naše penzije. Za njih treba da se borimo. Ja sam državni službenik, a izmene nas sve pogađaju“, navodi jedan od građana.

KONTROVERZNA REFORMA
U centru spora je kontroverzna reforma državnog penzionog sistema, koju je predsednik Emanuel Makron najavio u kampanji pred izbore 2017. godine. On želi da pojednostavi sistem odlaska u penziju, u kome sada postoje 42 različita modela, i da ih svede na jedan.

Ova promena će značajno uticati na javni sektor, koji je do sada imao „specijalni tretman“ i mogućnost isplate kompenzacija za teže uslove rada. „Prilično sam neutralan, ali mu se ne protivim, ako me to pitate.“ Poslednji štrajk ovakvog nezadovoljstva bio je 1995. godine, kada je zemlja „stala“ na tri nedelje.

 

Naslovna fotografija: Clement Mahoudeau/AFP/Getty 

 

Izvor Parizijen/Mond/Bi-Bi-Si/Rojters/RTS, 05. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u