Šarčević: Sumnjivo je barem 50.000 diploma

Ministar ističe da, ako bi se vratio 30 godina unazad, bila bi pokrenuta procedura provere bar za 50.000 diploma na svim univerzitetima

PISA testovi nisu biljka koju ste zalivali godinu dana, pa je ona za to vreme porasla. To je drvo koje treba da se zaliva 10 godina, pa da se tek onda beru plodovi. Zato bolje rezultate možemo da vidimo 2021. godine, a ozbiljan pomak 2024. godine. To u intervju za Blic kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nakon što je objavljeno da je Srbija zauzela 45 mesto na ovom testiranju.

Koliko godina mi zalivamo to drvo?
Poslednje dve-tri godine, kada su počele reforme. To je malo jer naše obrazovanje je bilo neuređeno, sa mnogo javašluka, poklanjanja ocena, pravljenja lažnih vukovaca, neadekvatnog znanja koje nije primenjivo već reproduktivno. Ovo poslednje se vidi na PISA testovima godinama unazad i to mora da se menja jer je svaki treći 15-godišnjak funkcionalno nepismen. Nastavnike moramo da obučimo za drugačiju nastavu, a poenta je da se dođe do projektne nastave, da se rade međupredmetne veze u okviru predmeta koji se uče.

Da li je poenta i u materijalnoj motivaciji nastavnika?
Naravno, i tu sam uložio velike napore da im se kroz platne razrede omogući napredovanje u karijeri i veća plata. Trpeo sam kritike Fiskalnog saveta zbog toga, ali meni je važno da se reformama stvore zdravi temelji za budućnost obrazovanja. Mislim da smo to uradili.

Dokle ste stigli?
Uradili smo u školskoj 2018/2019. reformu plana i programa za prvi, peti i prvi razred gimnazija, a ove, za drugi, šesti i drugu godinu gimnazija. Reformisali smo i visoko strukovno obrazovanje, pokrenuli Fond za nauku, Inovacioni fond, maturu. Tu je i 31 zakon koji je donet, do Nove godine biće ih još pet. Urađena je i nacionalna strategija obrazovanja do 2030. godine, koja će prvi put imati akcioni plan za prvih pet godina.

Da li ćete je vi predstaviti ili neko drugi, pošto su u martu izbori?
O mestu u budućoj vladi razmišlja neko drugi, ne ja. Znam da se uoči Svetog Save predstavlja prosvetni deo strategije, februara nauke, marta investicije i studentsko učenje i standard, maja i juna srednje i visoko obrazovanje. Naše aktivnosti prati i EK, koja vidi rezultate, pa su jedino poglavlja 25 i 26 iz mog resora zatvorena.

Šta je sa poglavljem o doktoratu Siniše Malog, da li ga je vaša izjava o neprihvatanju njegove ostavke da ste mu šef, ponovo otvorila?
Na pitanje novinara šta mislim o doktoratu, rekao sam da je etička komisija UB dala svoju reč, a na pitanje kako on radi svoj posao, dao sam takav odgovor jer ga radi odlično. To su dve odvojene stvari, ali neko moje reči tumači kako mu odgovara da bi me svrstao na neku stranu i da me onda gađa trulim paradajzom ili pokvarenim jajima.

Koga ste vi gađali kada ste rekli da je bilo političke obojenosti u slučaju doktorata Malog?
Mislio sam na studentkinju Anasonović. Ako zauzmete Rektorat i kažete to su studenti, a nisu već su omladina političke stranke instruirana da ulaskom vrši pritisak na komisiju, onda ima političke obojenosti.

Da li su poslanici vlasti bili instruirani da napadaju rektorku u Skupštini nazivajući je dželatom i zbijaju šale na njen izgled?
Nisam bio u Skupštini kada se to dešavalo, da jesam, reagovao bih. Uvek reagujem na ljudske gluposti. Imam izuzetno korektne odnose sa rektorkom i njenim timom. Nisam se mešao dok je komisija UB donosila odluku jer je i sam FON rekao da je bilo nepravilnosti. Ali da li ćete učenika koji je prepisivao na pismenom izbaciti iz škole. Nećete, to je lakša ili srednja povreda dužnosti. Plagijata ima nebrojano, a tek sada se otvorila Pandorina kutija.

Nije valjda da je manja povreda dužnosti plagijat?
Ne baš manja, zavisi u kojem obimu ste preuzeli tuđe navode, a niste naveli. Prvo je bilo 7 pa 17 odsto, a neko volšebno ubacuje nove procente. To radi izvesni profesor koji je radio u inostranstvu, a studenti otkriju da je i njegov rad loš. Ima tu mnogih koji nisu nevini.

Na koga mislite?
Ne bih to da pričam kao ministar, to mogu da uradim kao građanin. Kada bi ministar počeo da otkriva šta je sve nezakonito bilo poslednjih decenija, onda bi se napravio potpuni haos u društvu.

Da li je haos napravljen oko prodaje Megatrenda i diplome koju je tamo stekao ministar Stefanović?
Sve do 2007. godine odgovornost za diplome, uključujući i nostrifikaciju, bila je na univerzitetima. Takav je zakon bio, pa mi je nejasno s kojih pozicija mene neko proziva da se vratim 30 godina unazad. To ne mogu i da hoću, a da mogu, onda bi se pokrenula procedura provere bar za 50.000 diploma, ne samo na ovom univerzitetu već na svim, jer svuda ima nezakonitih postupaka. Ili neko misli da treba da proveravam samo diplomu Nebojše Stefanovića. Nisam toliko naivan da pravim takve greške.

Da li država stoji iza novog vlasnika Megatrenda i može li on da ne plaća profesore?
Država da ulazi u privatne poslove? To se nigde ne dešava. Po Zakonu o radu morate da plaćate radnike jer će vas tužiti. Moj posao nije da tumačim ovakve nebuloze već da kontrolišem šta taj i drugi univerziteti rade?

Kako rade?
Imate visoke strukovne škole gde navedeni broj profesora realno ne postoji. Pola pak nema adekvatne kadrove, a dobili su dozvole za rad. Naša inspekcija sada sve kontroliše uključujući i bankarske garancije privatnim ustanovama i skoro ih niko nema, pa je nastala panika, ali neću da popustim nikom.

Da li kontroliše i škole koje ste vi osnovali?
Naravno, tamo redovno dolazi i domaća inspekcija i strane i uvek konstatuju da je sve besprekorno. Stranci dolaze bez najave, samo čekiraju 39 stavki i napišu izveštaj.

Kakav izveštaj ćete napisati vi posle susreta sa patrijarhom o dešavanjima na Bogoslovskom fakultetu?
Glavna tema našeg sastanka je bila o statusu veroučitelja, koji rade na određeno vreme, i obećao sam da će se to rešiti. Što se tiče slučaja dva profesora i njihovog statusa, patrijarh me je informisao da je problem što su se profesori ogrešili o crkvene dogme po kojima na Bogoslovskom fakultetu ne možete pričati da je Darvinova teorija najpametnija na svetu.

Da li je zbog Darvina i dekan podneo ostavku?
Vladiku Ignjatija lično poznajem i teško ćete naći intelektualaca u SPC koji može da ga nadmaši. Nagovarao sam da on to ne radi, ali on je doneo takvu odluku iz poštovanja prema ljudima koji su ga izabrali, a imali su suprotan stav od Sinoda u ovoj priči. Nije sve još završeno jer je zakazan Sabor. Mislim da u saglasnosti Sinoda, Rektorata i Ministarstva treba da se nađe rešenje.

ŠTA ĆU JA U PARTIJI
Vi ste nestranačka ličnost, da li ćete pred izbore uzeti člansku kartu neke partije?
Niko me ne zove, šta ću ja nekom u partiji sa 63 godine.

Kako gledate na najavljeni bojkot izbora opozicije?
Da sam u opoziciji bio bih konstruktivniji jer narodu više ne odgovaraju haos, panika, pljuvanje. Srbiji treba jaka opozicija da bi kontrola vlasti bila kvalitetnija.

 

Autorka Slađana Vukašinović

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Blic, 05. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u