Tajna puške kralja Milana

Puška je poklonjena maloletnom knezu Milanu Obrenoviću, najverovatnije 1869. godine, u vreme kada je u njegovo ime vladalo trojno namesništvo

Posle više decenija, a možda i celog veka, puška kralja Milana Obrenovića vraća se u Srbiju, pošto ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu prilikom susreta sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Sočiju dobio na poklon, prenela je Politika.

Kako za taj list objašnjava publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović, reč je o pušci M-1870, jednometki sistema „pibodi“, proizvodu oružara Tomasa Sederla iz Beča, a prema patentu otkupljenom od „Providens tul kompani“ iz SAD.

Puška je poklonjena maloletnom knezu Milanu Obrenoviću, najverovatnije 1869. godine, u vreme kada je u njegovo ime vladalo trojno namesništvo koje su činili Milivoje Petrović Blaznavac, Jovan Ristić i Jovan Gavrilović.

„Povod je bilo potpisivanje ugovora za opremanje srpske vojske baš tim tipom puške. Primerak za vladara je napravljen i ukrašen u lovačkoj varijanti“, objašnjava Bogdanović. Ta puška je čuvana u kolekciji oružja dinastije Obrenović, a trag joj se gubi posle Majskog prevrata 1903. godine, kada je završena vladarska epoha te porodice.

Nema pouzdanih podataka gde je bila svih ovih decenija, očigledno se nalazila u posedu privatnih kolekcionara sve donedavno, dok je na jednoj aukciji nisu kupili ljudi bliski predsedniku Rusije, koji je odlučio da je vrati državi čiji je nekadašnji vladar bio njen prvi vlasnik.

 

Naslovna fotografija: Tviter

 

Izvor Sputnjik, 06. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u