U Francuskoj na ulicama 500.000 ljudi

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosilo je transparente na kojima piše „Makron se izgubio“ i „Ne dirajte naše penzije“

Više od 510.000 demonstranata izašlo je na ulice oko 70 gradova širom Francuske kako bi protestovali protiv najavljenih penzionih reformi tokom jednog od najvećih štrajkova u toj zemlji u poslednjih nekoliko decenija. Protesti su skoro u potpunosti paralisali javni prevoz, a demonstracije u Parizu obeležili su sukobi pošto je policija ispalila suzavac na učesnike protesta. U Parizu policija je zadržala u pritvoru 87 osoba, navode zvaničnici, a prenosi Bi-Bi-Si.

Kako prenosi Rojters, desetine hiljada članova sindikata marširalo je centrom Pariza, a sukobi su izbili kada se grupa ljudi koja je nosila maske, obučena u crno, izdvojila i opustošila jednu autobusku stanicu u blizini Trga Republike, porazbijala prozore na radnjama i gađala policiju vatrometom. Policija je potom ispalila suzavac, kažu očevici Rojtersa. Nedaleko odatle policija je upotrebila pendreke kako bi se odbranila od demonstranata obučenih u crno, koji su pojurili ka njoj.

Francuski list Mond dodaje, pozivajući se na AFP, da su protesti održani i u Marseji, Tuluzu, Bordu, Grenoblu i mnogim drugim gradovima u Francuskoj. U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosilo je transparente na kojima piše „Makron se izgubio“ i „Ne dirajte naše penzije“, prenosi Rojters.

U Nantu, učesnici protesta gađali su policiju projektilima, posle čega je ona ispalila suzavac. Zbog štrajka saobraćaj u gradovima je paralisan, a ne rade ni železnički ni metro saobraćaj, dok je na francuskom aerodromu Orli saobraćaj smanjen za 20 odsto. Stotine letova je otkazano. Zaposleni u železnici najavili su da će i sutra štrajkovati, dok su članovi sindikata u kompaniji RATP koja je zadužena za autobuski i metro saobraćaj saopštili da će štrajkovati do ponedeljka. U Parizu zatvorene su popularne turističke destinacije poput Ajfelove kule, nacionalnog muzeja Orse i Versajskog dvorca, prenosi Bi-Bi-Si.

Širom Francuske sindikati su organizovali štrajk, jedan od najvećih u poslednje vreme, kojim žele da nateraju francuskog predsednika Emanuela Makrona da odustane od najavljene reforme penzionog sistema. Makron je nedavno ponovio da ne odustaje od reforme obećane tokom predizborne predsedničke kampanje.

 

Naslovna fotografija: EPA /YOAN VALAT

 

Izvor Tanjug/RTV, 05. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u