Vladika Teodosije: Zaprepašćeni smo drakonskom presudom Teodosijeviću

„Tretiranje izjave Ivana Todosijevića kao verbalnog delikta vraća nas, nažalost, u najmračnije vreme komunističke diktature“

Povodom presude Osnovnog suda u Prištini Ivanu Todosijeviću, bivšem ministru administrcije i lokalne samouprave u Vladi Kosova, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u javnosti povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja u martu 2019 u Zvečanu Episkop raško-prizrenski Teodosije dao je sledeću izjavu:

„Duboko smo zaprepašćeni drakonskom presudom Osnovnog suda u Prištini Ivanu Todosijeviću, koji je zbog verbalne izjave kažnjen dvogodišnjom kaznom zatvora. Uz svo poštovanje za sve ratne i posleratne žrtve na Kosovu i Metohiji, neprihvatljivo je da se s jedne strane Srbi drakonski kažnjavaju, dok istovremeno pripadnici bivše OVK koji se sumnjiče za brojne zločine protiv nealbanskog, ali i sopstvenog stanovništva, ne samo ostaju nedodirljivi, već se tretiraju kao heroji, uz najteže izraze etničke i verske netrpeljivosti prema srpskom narodu. Da ne pominjemo rasističke izjave protiv našeg naroda i grubo vređanje srpskih verskih osećanja i dostojanstva u pojedinim kosovskim medijima. Dvostrukim aršinima nema mesta u pravnom društvu nigde u svetu, pa ni ovde. Zato ovu presudu naš narod doživljava kao još jedan od vidova pritiska i pretnji.

Tretiranje izjave Ivana Todosijevića kao verbalnog delikta vraća nas, nažalost, u najmračnije vreme komunističke diktature i otvara prostor za dalju etničku diskriminaciju. U tom pogledu, iskreno se nadamo da će u žalbenom procesu ova presuda biti ukinuta.

Još jednom, po ko zna koji put, apelujemo da se svi uzdrže od zapaljive retorike i rade na izgradnji mira i dobrosusedske saradnje na dobrobit svih građana.“

Eparhija Raško-prizrenska
5. decembar 2019.

 

Naslovna fotografija: eparhija-prizren.com

 

Izvor eparhija-prizren.com, 05. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u