Incident ispred Skupštine, SzS negira pokušaj upada

Tokom sinoćnjeg protesta došlo je do incidenata. Predstavnici vlasti osuđuju, a Savez za Srbiju negira da je bilo pokušaja upada u Skupštinu

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je u subotu u centru Beograda. Ispred Skupštine Srbije došlo je do incidenta. Za razliku od ranije, nije prijavljen policiji, jer je na prethodnom okupljanju napadnut jedan od organizatora Srđan Marković, a policija se tim povodom nije oglasila.

Večerašnji protest je, kako je još naveo organizator, prvi skup u drugoj godini demonstracija započetih krajem prošle godine, posle napada na lidera Levice Borka Stefanovića u Kruševcu.

„Prošlo je godinu dana protesta i borbe za promenu vlasti i sistema koji je ta vlast uzurpirala. Ne stajemo sve do ispunjenja zajedničkog cilja – zato Plato“, navedeno je u pozivu na 53. protest po redu na trgu ispred Filozofskog fakulteta.

Kao govornici najavljeni su Marinika Tepić, advokat Vladimir Gajić, psiholog Žarko Trebješanin i jedan od organizatora protesta Tea Vukadinović. Prošle subote, Srđan Marković iz organizacije protesta rekao da ga je napao isti čovek koji je to već jednom uradio i stalno ga prati na protestima.

Više učesnika protesta „1 od 5 miliona“ probilo se do ulaznih vrata Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića, i tom prilikom je došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje. Kako prenose mediji, lider Dveri Boško Obradović je osoba koja je jarbolom probijala staklo.

Među demonstrantima na vratima Skupštine bio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović. Demonstranti su prethodno najavili ispred zgrade RTS da će doći u skupštinu da pokucaju na vrata da vide ima li koga unutra.

Među učesnicima večerašnjeg protesta bio je i Marko Bastać. „Lopovi, lopovi!“, „Ustanak, ustanak“, „Vučiću, pe**u“, „Gotov je“, vikali su ispred ulaza u parlament. Pre nego što su potrčali uz stepenice zgrade parlamenta, organizatori su poručili da su oslobodili jednu instituciju, a da će osloboditi i druge. „Kao što smo kucali na vrata Rektorata, tako sad kucamo na vrata skupštine“, poručili su organizatori.

Veliki broj učesnika protesta i bio je na vratima zgrade parlamenta, noseći dve zastave Srbije, a mobilnim telefonima snimali su ulaz u parlament. Kada su došli ispred zgrade Skupštine Srbije, na stepenište je izašlo nekoliko pripadnika skupštinskog obezbeđenja u civilu, koje ih je upozorilo da se ne penju dalje, ali oni su prošli pored njih.

Veći deo učesnika protesta je nastavio šetnju, dok je jedan deo na kratko još ostao ispred vrata parlamenta nakon čega su se pridružili koloni. Oni su se potom uputili ka Terazijama, a protest je završen na Trgu Republike, gde su organizatori najavili da ni sledeći skup neće prijaviti policiji, ukoliko ne budu privedeni napadači na jednog od organizatora protesta Srđana Markovića. Organizatori su rekli da je ovo što se videlo večeras na protestu samo upozorenje.

„ULIČNA OPOZICIJA JASNO STAVILA DO ZNANjA ŠTA IM JE CILj“
Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević izjavio je da su pojedinci iz, kako je rekao, dela tzv. ulične opozicije, večeras jasno stavili do znanja šta je njihov cilj – nasiljem zauzeti institucije, pogaziti sve demokratske postulate političke borbe i tako preuzeti vlast.

Milićević je u pisanoj izjavi ocenio da je to pravo lice onih koji svakodnevno atakuju na predsednika i vladu Srbije, fabrikujući afere i iznoseći najgrublje neistine o ministrima i članovima njihovih porodica.

„Umesto nasilničkog ponašanja i beskrupuloznog napada na skupštinu Republike Srbije kao i nasrtaja na skupštinsko obezbeđenje, nije im palo na pamet da konačno pristupe na sednice skupštine i počnu da rade ono zbog čega su dobili mandat i da se na autentično demokratski način bore za interes građana“, istakao je Milićević.

On izražava uverenje da će građani ovako nasilničko ponašanje znati na pravi način da vrednuju na narednim izborima. „Snaga sile nikada ne može nadjačati snagu argumenata. Rušilački porivi dela opozicije nikada neće ostvariti epilog kakav oni žele, jer Srbija nastavlja putem prosperiteta za dobro svih njenih građana“, poručio je Milićević.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 07. decembar 2019.

„CILj NIJE BIO UPAD U SKUPŠTINU VEĆ KUCANjE“
Udruženje 1 od 5 miliona saopštilo je da obaveštava predsednicu parlamenta Maju Gojković da cilj performansa ispred Skupštine Srbije nije bio upad u zgradu, već kucanje na vrata. Dodaju da poziv učesnicima da dođu do vrata nije potekao od lidera Dveri Boška Obradovića, već njihove aktivistkinje.

„Studentkinja iz Udruženja 1 od 5 miliona Tea Vukadin pozvala je građane da pokucaju na vrata Skupštine, kao što su to uradili i sa zgradom Rektorata, i da na taj način podsete da je to početak kojim su odneli jednu pobedu“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Dodaje se da je Boško Obradović jedan od mnogih koji su se odazvali i pošli za Teom Vukadin i ističe da on nikako nije organizator niti „kolovođa“. Udruženje podseća da je na performans pozvala Vukadin, a da je student Srđan Marković više puta naglašavao kakva je akcija.

„Pozivamo predsednicu parlamenta Maju Gojković da, pre nego što se oglasi po pitanju bitnih društvenih situacija, prvo sagleda situaciju objektivno i informiše se preko slobodnih, a ne samo režimskih medija“, zaključuje Udruženje „1 od 5 miliona“.

 

Izvor Srbin.info, 08. decembar 2019.

DAČIĆ OSUDIO INCIDENT ISPRED SKUPŠTINE
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić osudio je danas sinoćnji incident ispred Skupštine Srbije kada su učesnici protesta s pojedinim vođama opozicije pokušali jarbolom od zastave da polome staklo na njenim ulaznim vratima i poručio da takvo ponašanje državni organi treba da sankcionišu.

„Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje, jer je to pokazatelj jednog ekstremizma i nasilja koji šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri, i to zaista zahteva reakciju državnih organa”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja medija uoči početka sednice Glavnog odbora SPS-a.

On je ocenio da sinoćni incident ispred Skupštine Srbije nije politički događaj, prenosi Tanjug.

„Neke stranke očigledno mogu da uđu u Skupštinu samo ako provale, umesto da uđu na izborima. Zato i neće da učestvuju na izborima, to je za njih jedina dobitna kombinacija”, istakao je Dačić.

Na pitanje novinara da li se sinoćnim događajem ponavlja 5. oktobar, Dačić je odgovorio da istorija može da se ponovi ili kao tragedija ili kao farsa.

„U ovom slučaju, mislim da je to i tragedija – zato što se ponavljaju neke slike koje samo nanose štetu Srbiji, a s druge strane i farsa – zato što su u pitanju političke stranke koje nemaju gotovo nikakvu političku podršku u biračkom telu Srbije”, naveo je Dačić.

Primetio je da to što je manja podrška tim političkim strankama, one više pristupaju ekstremizmu i nasilju, dodajući da „mržnja i ostrašćenost” pojedinih predstavnika opozicije nikada nisu bile tako prisutne kao danas.

„Danas pokušavaju da predstave da je politički legitimno kada crtate nekome metu i kažu da su to metafore. U listu Identitet pred ubistvo Đinđića je objavljen jedan tekst da je ‘Đinđić meta slobodnog strelca’. Na žalost, to se i desilo”, podsetio je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas neko pokušava da „izvrgne ruglu” kada se slična situacija ponavlja sa aktuelnim predsednikom Srbije.

„Obaveza je svih ne samo da osude nego da sankcionišu takve pozive, podstrekivanje na ubistvo Vučića. S druge strane, svaki dan se fabrikuju laži, afere i protiv njega i njegove porodice, a to je još jedan pokazatelj sredstava koji se koriste u ovoj političkoj borbi, koja više nije politička”, zaključio je Dačić.

 

Izvor Politika, 08. decembar 2019.

MAJA GOJKOVIĆ OSUDILA INCIDENT
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je sinoćni pokušaj učesnika protesta Jedan od pet miliona da uđu u parlament, saopštila je Skupština.

„Najoštrije osuđujem nasilni pokušaj upada u Dom Narodne skupštine. Pristalice Saveza za Srbiju, na čelu sa Boškom Obradovićem, koje su upadale u zgradu RTS, Skupštinu grada Beograda, obračunavale se sa novinarima, sada su pribegle novom vandalskom činu i jasno pokazale da je njihova jedina namera da izazovu nerede u želji da mimo volje građana dođu na vlast“, rekla je ona.

Predsednica parlamenta je dodala da je Obradović „u divljačkom pokušaju da razbije vrata Parlamenta, zloupotrebom zastave Srbije“ pokazao da ne poštuje državne simbole Srbije. Srbija je demokratska zemlja u kojoj građani imaju pravo da mirno protestuju, ali „niko nema pravo da nasilno upada u institucije. Parlament je mesto dijaloga predstavnika građana Srbije, a ne mesto izazivanja i podstrekivanja nasilja“, dodala je ona.

Učesnici protesta Jedan od pet miliona uspeli su večeras da dođu do glavnog ulaza Doma Narodne skupštine Srbije u čemu je pokušala da ih spreči grupa ljudi u civilu zbog čega je došlo do žestokog guranja. Do okupljanja učesnika protesta pred vratima Skupštine došlo je nakon poziva organizatora da se na njih „pokuca“, uz poruku: „Oslobodili smo Rektorat, oslobodićemo i Skupštinu“. Protest je završen porukom policiji da ni sledeći skup neće biti prijavljen ukoliko ne privedu čoveka koji je pre nedelju dana napao aktivistu Srđana Markovića.

„1 OD 5 MILIONA“ POZVALO GOJKOVIĆ DA SE „OBJEKTIVNO INFORMIŠE“
Odgovarajući predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković koja je osudila pokušaj ulaska demonstranata sa skupa „Jedan od pet miliona“ u Dom Narodne skupštine Srbije u subotu uveče, to udruženje je danas pozvalo Gojković da se „objektivno informiše pre nego što se oglasi po pitanju bitnih društvenih situacija“.

Udruženje „Jedan od pet miliona“ piše da je to bio „performans“ i da cilj nije bio upad u zgradu Skupštine, već „kucanje“ na njena vrata. Na poziv organizatora da se „pokuca“ na vrata Skupštine, uz poruku: „Oslobodili smo Rektorat (Beogradskog univerziteta), oslobodićemo i Skupštinu“, učesnici protestne povorke „Jedan od pet miliona“ došli su do glavnog ulaza Skupštine, gde ih je zaustavila grupa ljudi u civilu te je došlo do žestokog guranja.

Gojković je u subotu uveče saopštila da „najoštrije osuđuje nasilni pokušaj upada“ što je ocenila kao „vandalski čin“ pristalica Saveza za Srbiju „na čelu s Boškom Obradovićem“, s namerom da „izazovu nerede u želji da mimo volje građana dođu na vlast“. Udruženje „Jedan od pet miliona“ je navelo da „poslanik Boško Obradović… nikako nije organizator ili ‘kolovođa’, kako ga režimski mediji etiketiraju“, te je Maji Gojković preporučilo da se informiše „preko slobodnih, a ne samo režimskih medija“.

ORLIĆ: OPOZICIJA POKUŠAVA NASILNO DA POSTANE VLAST
Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić ocenio je danas ponašanje opozicije na protestu „Jedan od pet miliona“ u subotu, kao „nasilni pokušaj da postanu nekakva vlast“. Orlić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je lider Dveri Boško Obradović „još 2016. godine pokazao nasilničko ponašanje“ kada je napadao žene iz Republičke izborne komisije, a naglasio je i da je nakon toga „kamenicama gađao vrata Skupštine“.

„On je fizički nasrtao na druge poslanike, a i mahao ‘kamenjem’ tokom sednice skupštine“, istakao je Orlić. On je dodao i da je Obradović, kako je naveo, „povredio i novinarke televizije Pink“. Orlić je ocenio da opozicija „stalno poziva na poštovanje institucija“ i zahteva da „institucije rade svoj posao“, ali je ocenio da je njihov način poštovanja nasilje. „Državnu zastavu su pod noge bacili, da bi im služila kao rekvizit za nasilničko ponašanje“, istakao je Orlić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tara Radovanović

 

Izvor Beta, 08. decembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u