Predstavljeno 14 novih helikoptera Vojske Srbije

Radi se o četiri jurišna helikoptera Mi-35M, pet transportno borbenih Mi-17 i pet višenamenskih „Erbasovih” H-145M

Na vojnom aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović” u Batajnici su, u prisustvu predsedika Srbije Aleksandra Vučića, predstavljeni novi helikopteri Vojske Srbije. Reč je o 14 novih, kupljenih a ne doniranih, letelica. Radi se o četiri jurišna helikoptera Mi-35M poznatih i kao „leteći tenkovi” ili „đavolje kočije”, pet transportno-borbenih Mi-17 i pet višenamenskih „Erbasovih” H-145M.

„Srbija ovo nikada nije imala”, rekao je predsednik Vučić.

On je objasnio da se u ovom slučaju ne radi o obnavljanju sredstvima koje je nekada imala JNA, već o naoružanju koje nije imala ni Jugoslavija na vrhuncu moći. Naime, Vojska Srbije je od JNA nasledila „migove 29”, od kojih je većina uništena u NATO agresiji, kao i popularne ali vremešne helikoptere Mi-8.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana ovih godina opremljeno je „migovima 29” doniranim od Rusije, očekuje se i donacija tih aviona od Belorusije, koji će biti modernizovani. Takođe, istovremeno su kupljena dva Mi-17, što je savremena izvozna varijanta Mi-8. Vučić je posebno istakao značaj ovih transportnih helikoptera u reagovanju na vanredne situacije, kao što je gašenje požara na otvorenom prostoru pomoću podvesnog vedra sa vodom. Zajedno sa „letećim tenkovima”, isporučena su još tri kupljena Mi-17.

Teški borbeni oklopni helikopteri, kao što je Mi-35, su prvi put nabavljeni. Uoči raspada Jugoslavije postojali su planovi o nabavci Mi-24, iz koga je razvijen Mi-35, ali do toga nije došlo. Danas Srbija ima te helikoptere opremljene snažnim topom, vođenim protivoklopnim raketama i navođenim raketnim zrnima.

Na novinarsko pitanje koliko je koštrala nabavka ruskih helikoptera, predsednik Srbije je objasnio da je ugovorom predviđeno da se taj podatak ne objavljuje, ali da je Srbija od Rusije dobila značajan popust. On je prilikom obilaska novih helikoptera razgovarao sa svim članovima posada koji su ga dočekivali postrojeni ispred letelica.

Govoreći o odluci da se privremeno zastane sa nabavkama novog naoružanja, Vučić je objasnio da se takve odluke donose imajući u vidu potrebe Vojske Srbije, što je najvažnije, ali i finansijski i (geo)politički aspekt takvih poslova. On je istakao da je vojska osposobljena i opremljena da odbrani zemlju.

„Još neke određene stvari će stići naredne godine”, zaintrigirao je Vučić okupljene novinare.

On je, povodom medijskih spekulacija da će Srbija i Rusija zajedno praviti naoružanje, objasnio da toga neće biti u bliskoj budućnosti, ali da bi Srbiji bilo dragoceno iskustvo ruskog „Kamaza” u proizvodnji vešanja za oklopna vozila. Na stajanci vojnog aerodroma koji nosi ime pilota „miga 29” poginulog na borbenom zadatku u vreme NATO agresije, bili su izloženi i helikopteri H-145M evropskog konzorcijuma „Erbas”. Reč je o najmodernijim letelicama u toj klasi, koristi ih i Vojska SAD. Ova letelica namenjena je transportu malih grupa specijalaca, zadacima potrage i spasavanja a može i da dejstvuje po ciljevima na tlu.

U toku je isporuka četiri takva helikoptera MUP-u Srbije koji ih već uveliko koristi, letelica ovog tipa mogla se videti nad Beogradom, na zadatku obezbeđenja, u vreme nedavne posete predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Osim kupljenih helikoptera, predstavljena je i dobro poznata „gazela” koju stručnjaci Vojnotehničkog instituta opremaju domaćim raketama vazduh-zemlja čiji razvoj bi trebalo da bude završen do kraja sledeće godine.

Predsednik Srbije je na novinarska pitanja odgovarao u hangaru, između dva Mi-35 čije je sklapanje i dalje u toku. Zanimljivo je bilo videti te letelice onako kako su prevezene velikim transportnim avionom iz Rusije, sa skinutim rotorima koji su položeni pored njih kao i brojni sanduci sa delovima.

 

Autor Milan Galović

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Politika, 07. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u