Rusija izbačena sa svih sportskih takmičenja na četiri godine

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da je današnja odluka Svetske antidoping agencije (WADA) „manifestacija hronične antiruske histerije”

Izvršni komitet Svetske anti-doping agencije (WADA) zabranio je učešće sportistima Rusije na svim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine. Kako je saopšteno, WADA je odlučila da kazni ruske sportiste zbog manipulisanja laboratorijskim podacima. „Preporuka komiteta za poštovanje pravila organizacije bila je jednoglasno usvojena”, navodi se u saopštenju WADA.

Rusija je tako izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju, a njeni sportisti ne mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima pod nacionalnom zastavom. To znači da ruski sportisti pod zastavom svoje zemlje neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dve godine kasnije, javlja Tanjug.

Rusija će uprkos zabrani, moći da učestvuje na Evropskom prvenstvu 2020 u fudbalu, na kojem je jedan od domaćina gradova Sankt Peterburg, jer UEFA nije smatrana „organizatorom najvećih takmičenja” na koju bi se ova zabrana odnosila. Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a svi sportisti koji dokažu da nisu umešani u doping skandal, moći će se takmiče pod neutralnom zastavom.

„Želeli smo da uvedemo sankcije koje ne mogu da se ublaže. To dugujemo „čistim” sportistima, zato su sankcije su morale da budu najjače moguće”, izjavila je Linda Heleland, potpredsednica WADA.

Ukupno 168 ruskih sportista takmičilo se pod neutralnom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine, nakon što je ta zemlja dobila sankcije posle Igara 2014. godine, kada je bila domaćin u Sočiju. Ruskim sportistima bilo je zabranjeno da se pod svojom zastavom takmiče u atletici od 2015. godine. Izvršni komitet WADA je uveo četvorogodišnju zabranu učestvovanja na međunarodnim svetskim događajima rukovodstvu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije.

AKO SE PLASIRA, RUSIJA NA SP POD NEUTRALNOM ZASTAVOM
Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je danas da fudbalska reprezenatcija Rusije, ako se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, neće moći da nastupi pod svojom zastavom zbog sankcija koje su izrečene toj zemlji. WADA je danas suspendovala Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog manipulisanja doping podacima.

„Ako se kvalifikuje, tim koji predstavlja Rusiju neće moći da učestvuje, ali pošto već postoji mehanizam koji je uspostavljen, Rusija se može prijaviti za učešće na neutralnoj osnovi”, rekao je predsednik Komisije za žalbe WADA Džonatan Tejlor, javlja Beta.

Današnja odluka WADA znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Međutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom. WADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.

MEDVEDEV: HRONIČNA ANTIRUSKA HISTERIJA
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da je današnja odluka Svetske antidoping agencije (WADA) „manifestacija hronične antiruske histerije”.

„Činjenica je da se ove odluke ponavljaju i često primenjuju na one sportiste koji su već kažnjeni na ovaj ili onaj način… Čini se da je reč o nastavku antiruske histerije, koja je već postala hronična”, rekao je Medvedev u Gorkom, prenosi TASS. WADA je danas suspendovala Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog manipulisanja doping podacima.

„Nedavno sam u jednom intervjuu rekao da, na ruskoj strani, i dalje postoje problemi sa dopingom. To je nemoguće poreći”, dodao je Medvedev, javlja Beta.

On je, ipak, naveo da bi sve relevantne organizacije u zemlji trebalo da se žale na odluku WADA. Današnja odluka WADA znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022. godine. Međutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom.

 

Izvor Politika, 09. decembar 2019.

VADA ŽELI DA STVORI RAZDOR IZMEĐU RUSKIH SPORTISTA I DRŽAVE
Odluka VADA ima za cilj da napravi razdor između ruskih sportista i države, smatra predsednik Sveruske asocijacije letnjih olimpijskih sportova Vasilij Titov.

„Zadatak sportista je da se spremaju za Olimpijske igre. Ne treba padati u histeriju. Pokušavaju da naprave razdor između nas ’kriva je država, a vi ste dobri i čisti‘. To nije sportska priča, onda je od početka do kraja politička. Predlažu nam da se borimo tamo gde smo se uvek borili na čist način“, rekao je Titov.

Ranije je izvršni komitet VADA uveo četvorogodišnju zabranu učestvovanja na međunarodnim svetskim događajima rukovodstvu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije. Osim toga, Moskva je izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju. Sportisti ne mogu da učestvuju na olimpijskim i svetskim prvenstvima pod nacionalnom zastavom.

 

Naslovna fotografija: Reuters

 

Izvor Sputnjik, 09. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u