Vašington post objavio „Avganistanske papire“: Amerikanci, lagali su vas

Iz papira se vidi da su zvaničnici konstantno i namerno pogrešno informisali javnost o tom sukobu, iako im je bilo jasno da taj rat ne mogu da dobiju

Vašington post je objavio dokumentaciju o ratu u Avganistanu, nazvanu „Avganistanski papiri“, koja bi mogla pokrenuti ozbiljan skandal, kakav u Vašingtonu nije viđen bezmalo pola veka – još od objavljivanja „Vijetnamskih papira“ 1971. godine.

Dokumentacija o ratu u Avganistanu, koji su Amerikanci pokrenuli neposredno posle napada Al kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, pokazuje da su najviši zvaničnici administracije SAD smišljeno davali lažne optimističke izjave o sukobu za koji su znali da ne mogu da dobiju, piše Vašington post.

„Dokumenti su prikupljeni u okviru federalnog projekta koji se bavio suštinskim greškama u najdužem sukobu u američkoj istoriji. Sadrže više od 2.000 strana neobjavljenih intervjua sa ljudima koji su igrali značajnu ulogu u ovom ratu – od generala i diplomata, do humanitarnih radnika i avganistanskih zvaničnika“, navodi vašingtonski dnevnik.

Bezmalo pola veka posle objavljivanja „Pentagonskih papira“, koji su bacili sasvim novo svetlo na rat u Vijetnamu, Vašington post je objavio „Avganistanske papire“ iz kojih se vidi da su američki zvaničnici konstantno i namerno pogrešno informisali javnost o tom sukobu, iako im je bilo jasno da taj rat ne mogu da dobiju. Dokumentacija je objavljena posle pravne bitke Posta i administracije SAD koja je trajala tri godine. Vašington post je dokumente objavio shodno Zakonu o slobodi informacija.

„Nismo znali šta radimo“, navodi se u izjavi generala Daglasa Luta, koji je bio siva eminencija iza sukoba u Avganistanu tokom administracija na čijem su se čelu nalazili mlađi Džordž Buš i Barak Obama.

„Šta smo pokušavali da uradimo? Nismo imali predstavu sa čim se hvatamo u koštac“, rekao je američki general koji je, istovremeno, za smrt oko 2.300 Amerikanaca u Avganistanu optužio nesuglasice između Kongresa, Pentagona i Stejt departmenta.

„Avganistanski papiri“ sadrže intervjue sa oko 400 osoba blisko povezanih sa ratom u toj državi. Od 2001. godine, kada je mlađi Buš naredio napad na Avganistan, u tom ratu je učestvovalo oko 775.000 Amerikanaca, od kojih je oko 2.300 poginulo, dok je više od 20.000 ranjeno. Većina aktera „Avganistanskih papira“ govorila je otvoreno o svim nedostacima američke politike prema toj državi, smatrajući najverovatnije, da dokumentacija nikada neće biti dostupna javnosti.

„Američki zvaničnici priznali su da su njihove strategije bile potpuno pogrešne, kao i da je Vašington bacio ogromne sume novca pokušavajući da Avganistan pretvori u modernu državu“, piše Post. Takođe, navode se primeri neuspešnih pokušaja SAD da se izbori sa korupcijom, stvori ozbiljnu vojsku i policiju i zaustavi trgovinu opijumom.

Od 2001. godine, piše Vašington post, američko ministarstvo odbrane, Stejt department i USAID potrošili su između 934 i 978 milijardi dolara na ovaj sukob. Džon Sopko, šef federalne službe koja je načinila ove intervjue, rekao je da dokumentacija pokazuje da su zvaničnici „konstantno lagali Amerikance“.

 

Naslovna fotografija: Tyler Hicks/The New York Times

 

Izvor Vašington post/RTS, 09. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u