Zelenski ide na pregovore sa Putinom, demonstranti kampuju na trgu

U Ukrajini je uoči samita održan miting. Aktivisti opozicionih partija podigli su šatore kod zidina kancelarije predsednika

Evropske diplomate se plaše da zbog pada popularnosti predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog „prozor za prekid rata u Donbasu može biti zatvoren“, piše „Blumberg“, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa tokom priprema samita lidera „normandijske četvorke“.

Prema rečima sagovornika „Blumberga“, Zelenski gubi popularnost zbog navodne veze sa kontroverznim biznismenom Igorom Kolomojskim, kao i zbog ekonomskih reformi. Kako navodi agencija, predsednik Ukrajine je uspeo da njegov plan o Donbasu podrže crkva i vojska, ali je najvažnije da dobije podršku od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sastanak „normandijske četvorke“ održava se danas u Parizu. Kako se očekuje, uoči samita će ruski lider imati odvojene sastanke sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, dok će po završetku zajedničkog sastanka biti održan susret sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

U Ukrajini je uoči samita održan miting. Aktivisti opozicionih partija podigli su šatore kod zidina kancelarije predsednika. Kako su saopštili organizatori akcije, miting može biti večan ako šef države tokom pregovora u Parizu „prihvati uslove“ Putina.

Demonstranti imaju sve što je potrebno za dugotrajan miting: čaj, kolače i muzičke grupe koje zabavljaju aktiviste. Opozicionari zahtevaju da Kijev tokom pregovora ni u kom slučaju ne sme da pristane na kompromis po pitanju unitarne Ukrajine, evropske i evroatlantske politike, kao i u slučaju „deokupacije i vraćanja Krima“.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Valentyn Ogirenko

 

Izvor Sputnjik, 09. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u