Bocan-Harčenko o KiM: Ne postoji nijedan preduslov za nastavak pregovora

Bolje je sačekati, raditi na stvaranju poverenja, rešavati pitanja iz svakodnevnog života i stvarati uslove za političke pregovore

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da ne postoji nijedan preduslov za nastavak pregovora između Beograda i Prištine i ističe da je problem Kosova otvoren, bez pomaka, a nerešavanje tog pitanja jedan je od najvažnijih razloga nestabilnosti regiona.

„Kosovo je deo Srbije i samo narod i rukovodstvo Srbije znaju šta je najbolje rešenje. Podržaćemo kompromis, ali svako rešenje mora da bude podržano u SB UN i neophodno je da bude usvojena nova rezolucija umesto važeće Rezolucije 1244“, rekao je ruski ambasador.

NEMA MINIMALNE SAGLASNOSTI ZA PREGOVORE
On je upozorio da ne postoji nijedan preduslov za konstruktivnu razmenu mišljenja i dijalog, a jedan od tih preduslova je i minimum saglasnosti u međunarodnoj zajednici.

Bocan-Harčenko je tokom predavanja na Institutu za međunarodnu politiku i privredu kazao da je Rusija pre tri nedelje nudila da se usvoji izjava predsednika Saveta bezbednosti UN posle diskusije o Kosovu, ali nisu uspeli da se dogovore o dokumentu zbog negativnog stava partnera, a Rusija je, pritom, u nacrtu insistirala na Rezoluciji 1244.

„I zato kažem da nema ni minimuma saglasnosti međunarodne zajednice“, naveo je on.

Ruski ambasador je podsetio na pregovore iz 2007. godine u kojima je i sam učestvovao.

„Bili smo u pravu. Tada smo tražili nastavak razgovora, a rekli su da je kompromis nemoguć i da su sve opcije iscrpljene. Znamo sva dešavanja posle jednostranog proglašenja nezavisnosti“, rekao je Bocan-Harčenko.

SPROVESTI DOGOVORENO
Bocan-Harčenko je kazao i da Rusija podržava briselski dijalog jer on ima podršku UN.

„Podržali smo neke stvari za koje mislimo da su bitne. EU je uspela da dođe do nekih sporazuma, ali ne i do toga da se oni sprovedu na terenu. Pre nastavka razgovora neophodno je sprovođenje dogovorenog u Briselu i ukidanje taksi koje nemaju smisla, a ni veze sa evropskom realnošću. Potreban je i pritisak na Prištinu da poboljša situaciju na samom Kosovu, ali to je teško jer još nema institucija posle izbora“, ocenio je ruski diplomata.

Ako Brisel nastavi pregovore, Moskva će to podržati, jer smatramo da je taj format uz podršku UN najbolji, rekao je on.

„Naš predsednik traži da uvek kažemo šta je realnost i zato kažem da želimo pregovore, ali i da je rešenje nemoguće bez direktnih razgovora strana. Pregovori, takođe, ne smeju da budu izgovor za nametanje nekih opcija“, rekao je ruski ambasador.

Bolje je sačekati, raditi na stvaranju poverenja, rešavati pitanja iz svakodnevnog života i stvarati uslove za političke pregovore, uveren je Bocan-Harčenko. Takođe je neophodno očuvanje svih kapaciteta međunarodnog prisustva na Kosovu, dodao je on.

 

Autorka Biljana Simić

 

Naslovna fotografija: Sava Radovanović/Tanjug

 

Izvor Sputnjik, 10. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u