Handke: Nisam očekivao kampanju koja se vodi protiv mene

„Loše stvari ne možete da očekujete. Možete u glavi da ih zamislite, ali one na kraju budu i gore”, rekao je austrijski nobelovac

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, izjavio je da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

„Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakara, i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu da realizujem”, rekao je u ponedeljak Handke za RTRS.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dve decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, on je ocenio da je Nobel došao u pravo vreme.

„Ne znam zašto, ali osećam da je sada dobar trenutak za to”, rekao je Handke.

Govoreći o promenama u Švedskoj kraljevskoj akademiji, odnosno navodima da dodela nagrade njemu predstavlja prekretnicu u Akademiji, rekao je da ne zna da li se nešto promenilo, ali da oseća novu energiju.

„Osećam nešto. Omladinu, mlade ljude, iako nemam ništa protiv starijih. Ako neki ljudi kažu da dodela nagrade meni predstavlja prekretnicu u Akademiji, za mene je to u redu, ali ja to ne bih mogao tako da kažem”, rekao je Handke.

Prema njegovim rečima, onog trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu osetio je mir, ali i da je to kratko trajalo, jer su krenuli napadi na njega.

„Kada sam čuo vest, kada me je sekretar Akademije pozvao telefonom osetio sam mir kao energiju, ali je onda u određenim trenucima postalo teško. Svi ti napadi, a nisam mazohista. Loše stvari ne možete da očekujete. Možete u glavi da ih zamislite, ali one na kraju budu i gore”, rekao je austrijski nobelovac.

Upitan šta će uraditi s novčanim delom nagrade, Handke je rekao da nije o tome razmišljao, jer taj novac još nema, prenosi Tanjug.

„To još nije moj novac. Zaboravio sam IBAN, moram da pronađem svoj broj računa. Ne znam gde je. Zaboravio sam ga u Francuskoj”, rekao je Handke i dodao da se ništa neće promeniti nakon ove nagrade i da će nastaviti da piše i stvara kao i do sada.

Nobelove nagrade dodeljuju se danas na ceremoniji u Stokholmu.

 

Izvor Politika, 10. decembar 2019.

HRVATSKA BOJKOTUJE DODELU NOBELOVE NAGRADE ZA KNjIŽEVNOST
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) odlučilo je da ambasador te zemlje u Kraljevini Švedskoj ne učestvuje na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu zbog, kako je saopšteno, „dodele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka”.

To je Ministarstvo objavilo na svom Tviteru, prenosi Tanjug.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, našao se na meti kritika zbog svojih stavova Srbiji i Slobodanu Miloševiću. Ceremoniji, kako je ranije saopšteno, neće prisustvovati ni ambasador Albanije, ni predstavnik Prištine. Dodela Nobelovih nagrada biće održana sutra u Stokholmu.

 

Naslovna fotografija: Alain Jocard/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 09. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u