Novosti: Obradovićevo ponašanje ispred Skupštine izazvalo nesuglasice u SzS

Potez Obradovića osudio je niz funkcionera SzS, uključujući i „prvog među jednakima“ u ovom savezu Dragana Đilasa

Odnosi u Savezu za Srbiju ozbiljno su poljuljani nakon što je lider „Dveri“ Boško Obradović, tokom subotnjeg protesta „Jedan od pet miliona“, srpskom zastavom udarao o vrata zgrade Narodne skupštine, pokušavajući da na silu uđe. Zbog svega bi, tvrde naši izvori, moglo da dođe i do preispitivanja opstanka ovog opozicionog bloka u sadašnjem sastavu.

Potez Obradovića osudio je niz funkcionera SzS, uključujući i „prvog među jednakima“ u ovom savezu, lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. On je poručio da je ideja organizatora protesta bila kucanje na vrata zdanja Skupštine, a ne bilo kakav upad:

– Kažimo jasno i glasno da se udaranje državnom zastavom o staklo ne može nazvati kucanjem na bilo koja vrata. I da smo pogrešili. I nastavimo dalje sa razotkrivanjem kriminalnih i štetočinskih poteza ove vlasti, ali i predlozima šta treba raditi da bi ljudi sutra zaista živeli bolje – naveo je Đilas u pisanoj izjavi.

Lider Dveri odmah je oštro uzvratio, rekavši da ne misli da je greška „kucanje na vrata Skupštine“, kako je nazvao udaranje o vrata kopljem sa zastavom. On je dodao da je bila namera da se samo pokuca i pošalje poruka upozorenja da će ta institucija, koja je, kako je rekao, zauzeta, morati da se oslobodi.

– S tim treba nastaviti i u slučaju drugih institucija koje ne rade svoj posao. Mislim da jedino na taj način možemo da se izborimo za demokratiju i slobodu, da im pokažemo zube.

Obradovićeva strategija „pokazivanja zuba“ u političkoj borbi SzS protiv vlasti već dugo je trn u oku velikog broja funkcionera DS, koji smatraju da ovoj stranci nije mesto u bloku u kojem glavnu reč vode Đilas i Obradović. Zbog toga već dugo među demokratama tinjaju unutarstranački sukobi, jer njihov lider Zoran Lutovac ostaje nem na Obradovićeve „performanse“.

Poslednji potez vođe Dveri, sudeći prema reakciji poslanika DS Balše Božovića, samo će doliti ulje na vatru razmirica među demokratama:

– U ime vrednosti i politike DS, ograđujem se od ovakvog načina borbe protiv Vučićevog režima i izražavam žaljenje i čuđenje što je rukovodstvo moje stranke napravilo očigledan previd pa to odmah nije učinilo. Ovakvi „performansi“ nasilja pomažu Vučiću više nego sva njegova mašinerija koju je aktivirao da bi se održao na vlasti – naveo je Božović u pisanoj izjavi.

Predsednik Nove Zoran Živković rekao je da „kucanje na vrata Skupštine“ nije dobar put, navodeći da ne zna da li je to bila ideja Obradović, organizacije „Jedan od pet miliona“ ili „nezavisnog Krima“:

– Koliko se sećam, ovo je peti put da je Obradović kucao na neka vrata. Bio je u RTS-u dva puta, Predsedništvu Srbije, ispred sedišta gradske policije u Ulici 29. novembra, sad ispred Skupštine, i sve je to bilo neuspešno.

PROTEST NIJE OTIŠAO U DOBROM PRAVCU

Poslanica i potpredsednik Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže, za Novosti, da ne misli da će Obradovićev potez bitnije uticati na odnose u SzS:

– Svako ima svoj stil političke borbe, a ovo što je Obradović uradio svakako nije moj stil. On je mlad čovek i očigledno su ga ponele emocije. Prema mom mišljenju, to nije otišlo u dobrom pravcu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Večernje novosti, 10. decembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u