Tramp zvanično optužen za zloupotrebu položaja i ometanje istrage

Nadler je dodao da će Odbor za pravosuđe ove nedelje razmotriti ove tačke kako bi Predstavničkom domu izneo svoje preporuke o opozivu

Kongres SAD je objavio da će proces impičmenta predsednika SAD Donalda Trampa biti pokrenut po dve tačke – zbog zloupotrebe položaja i ometanje istrage Kongresa.

„Prva tačka je zloupotreba položaja. Kršenje zakona koje zaslužuje opoziv je kada predsednik koristi ovlašćenja svoje javne funkcije radi lične koristi…“, rekao je predsednik Odbora za pravosudna pitanja Džerold Nadler.

Prema njegovim rečima, upravo to je Tramp učinio kada je „vršio pritisak na Ukrajinu kako bi se ona mešala u predsedničke izbore 2020. godine“. Tramp se, pritom, mešao u tok istrage koju su demokrate pokrenule u Kongresu.

„To daje osnov za drugu tačku – ometanje istrage Kongresa“, istakao je Nadler.

On je dodao da će Odbor za pravosuđe ove nedelje razmotriti te tačke kako bi Predstavničkom domu izneo svoje preporuke o opozivu. U slučaju da Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate, izglasa Trampov opoziv, slučaj će preći u Senat. Demokrate, koje kontrolišu odbore koji se bave istragom, više puta su odbijale da pozovu svedoke koje su predlagali republikanci, pozivajući samo one koje su smatrali neophodnim.

Bela kuća odbila je da učestvuje u raspravi. Predstavnici Bele kuće izjavili su da računaju na pošten proces u Senatu koji kontrolišu republikanci, nakon što demokrate izglasaju opoziv Trampu u Predstavničkom domu.

Demokrate su započele proces Trampovog opoziva, osumnjičivši ga da odlaže pružanje vojne pomoći Ukrajini i zahtevajući, u zamenu za pružanje pomoći, istragu protiv svog političkog protivnika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera. Tramp tvrdi da je od ukrajinskih vlasti samo tražio borbu protiv korupcije.

 

Naslovna fotografija: Saul Loeb-Pool/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 10. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u