Vučić u Atini sa Pavlopulosom: Odlični odnosi dve zemlje

Vučić je ukazao da su bilateralni odnosi odlični i izrazio uverenje da će i trgovinska razmena rasti, kao što raste i razmena usluga

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Atini, posle sastanka sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, da će Srbija imati značajnu podršku te zemlje na evropskom putu, kao što Grčka, prijateljska zemlja, može uvek da računa na podršku Srbije, te poručio da su odnosi dve zemlje odlični.

Vučić je novinarima preneo da je sa Pavlopulosom razgovarao o svim ključnim problemima, o pitanju Kosova i Metohije, problemima Grčke, te da su otvoreno razgovarali o evropskom putu Srbije i problemima koji postoje u samoj Uniji, kao i definisanju prostora za proširenje.

On je istakao da postoji mnogo prostora za širenje i unapređenje saradnje dve zemlje, ali i po pitanju međusobne podrške u međunarodnim organizacijama i institucijama. Vučić je ukazao da su bilateralni odnosi odlični i izrazio uverenje da će i trgovinska razmena rasti, kao što raste i razmena usluga. U tom smislu, naveo je da samo u turističkim uslugama godišnje potrošimo 464 miliona evra, kao i da sve više grčkih turista u Srbiji – 72.000, uz oko 115.000 noćenja.

„Imaćemo značajnu podršku Grčke na EU putu Srbije, a Grčka uvek može da računa na podršku Srbije”, naglasio je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će se, kroz današnji razgovor sa privrednicima , omogućiti da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju, kao i da su srpskim investitorima vrata u Grčkoj otvorena.

„Važan je trenutak. Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom ili nešto daljem okruženju u odnosu na Srbiju, ne možemo ni da postignemo nikakav uspeh na svom evropskom putu”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

BOLjE SAOBRAĆAJNO POVEZIVANjE GRČKE I SRBIJE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom o boljem saobraćajnom povezivanju dve zemlje u okviru inicijative „Pojas i put”, o čemu će, kako je rekao novinarima, razgovarati sutra i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

On je ukazao da Grčka ima odličnu prugu od Atine do Soluna, ali da je ostao deo od Soluna do Severne Makedonije.

„Pruga kroz Severnu Makedoniju je jednokolosečna, to bi moralo da se promeni. Mi moramo sve da promenimo i sve da izgradimo i spremni smo da uđemo u taj aranžman u okviru Pojasa i puta. Sa našim grčkim prijateljima smo razgovarali, jer mislimo da bi oni time dobili mnogo veći broj turista”, rekao je predsednik.

Izgradnja brze pruge, kako je naveo, od Beograda do Niša kojom vozovi idu 200 kilometara na sat, zatim od Niša do granice sa Severnom Makedonijom gde idu 120 do 160 kilometara na sat, značila bi da se brže stiže na Halkidiki i do Soluna.

„Da ne pričam koliko je to značajno za teretni saobraćaj i koliko toga bi moglo da se izvozi iz luke Pirej do Beograda, Budimpešte i Beča do čitave Centralne Evrope”, istakao je on.

Vučić kaže i da je pre nekoliko dana o tome telefonom razgovarao i sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom i da je i Severna Makedonija spremna da uđe u tu inicijativu.

„Mi to moramo da uradimo zbog našeg investicionog plana, koji planiramo da predočimo i predložimo”, naveo je Vučić.

Upitan kako Atina gleda na inicijativu „mali Šengen” sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Vučić kaže da ne misli da se Grčka u to meša, jer je to tržište za njih malo.

„To je suviše malo za njih, oni imaju veće ciljeve, ali umeju da pokažu poštovanje i hvala im na tome”, rekao je Vučić.

Govoreći o odnosu sa Grčkom, Vučić kaže da se Grci i Srbi tradicionalno vole, ali da bi sada trebalo da preduzmu i više od toga kako bi saradnja bila još bolja.

„Srbi vole Grke, ne postoji nijedan narod u EU koji je popularniji u Srbiji od Grka i čini mi se da ni na Zapadnom Balkanu niko u Grčkoj nije popularniji od Srba. Verujem da će ekonomska saradnja, razvijanje odnosa i pristup koji Grčka ima prema Kosovu doprineti učvršćivanju i snaženju odnosa i stvaranju novih veza između dve prijateljske i bratske zemlje”, zaključio je Vučić, prenosi Tanjug.

SKROMNA EKONOMSKA RAZMENA
Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre odnose, međutim ekonomska saradnja dve zemlje, uprkos potencijalima, i dalje je skromna. Na srpskom tržištu radi oko 200 kompanija sa potpunim ili delimičnim udelom grčkog kapitala, koje zapošljavaju nešto više od 12.000 ljudi, dok sa firmama u Grčkoj sarađuje više od dve hiljade naših preduzeća.

Ukupna neposredna grčka ulaganja procenjuju se na oko 1,5 milijardu evra, dok direktne i indirektne investicije iz ove zemlje u proteklih više od deset godina zajedno prelaze 2,5 milijardi evra. U 2019. godini izvoz u Grčku beleži porast od 10,9 odsto i za devet meseci iznosio je 138,7 miliona evra. Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Grčke, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2018. godini iznosila je 484,7 miliona evra dok je pokrivenost uvoza izvozom prošle godine bila 58,5 odsto.

U prvih devet meseci ove godine ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila je 352,2 miliona evra, pokazuju podaci RZS-a, a Grčka se nalazi na 22. mestu spoljnotrgovinskih partnera naše države. Iz Srbije se u Grčku tokom godine najviše izvozi sladoled, hartija i karton, kao i vreće i kese od tih materijala, gume za putničke automobile, krep hartija i listovi od celuloznih vlakana, sojino ulje, vode sa dodatkom šećera i azotna đubriva.

Najviše smo uvozili ploče i trupce od legura aluminijuma, kerozin, aluminijumske profile, pomorandže, polistirol za ekspandiranje, betonski čelik, polietilen i cevi od rafinisanog bakra. Prema ukupnom obimu srpskog izvoza, u Grčku ide svega 1,1 odsto naše robe i usluga. Podaci Ministarstva finansija pokazuju da sa Grčkom posluje 2.008 privrednih subjekata u Srbiji, a gotovo 60 odsto njih su neto uvoznici, dok svaka deseta firma i uvozi i izvozi.

Na tržištu Srbije grčki investitori su zainteresovani za industriju hrane i pića, infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine i transporta, a grčke kompanije pokazuju interes za ulaganja u sektor energetike i obnovljivih izvora energije. Grčka „Terna” će, na primer, sa koncesionarom beogradskog aerodroma „Vansi” dograđivati i rekonstruisati aerodrom „Nikola Tesla”.

Grčki privrednici su zainteresovani i za uspostavljanje i jačanje saradnje u oblasti organskih proizvoda, turizma i inovacija, odnosno transfera tehnologija. Prema raspoloživim podacima NBS, za period od 2010. godine zaključno sa junom 2019. godine, u ukupnom iznosu zabeleženi su odlivi po osnovu ulaganja grčkih rezidenata u Srbiju u visini od 167,9 miliona evra.

Pireus Bank je svojevremeno uložila više od 140 miliona evra, ali se 2017. godine povukla iz Srbije, prodavši svoje poslovanje Direktnoj banci. U Srbiji je prisutna i Koka Kola koja je ušla preko svoje kompanije iz Grčke, „Koca Kola HBC”. Eurobanka je uložila svojevremeno 500 miliona evra u našoj državi, zatim građevinska kompanija Titan Cement u Kosjeriću, čija je investicija vredela 102,7 miliona evra, Helenik Petroleum investirao je 100 milione evra, prenosi Tanjug.

PREDSEDNIKU VUČIĆU ZLATNA MEDALjA ZA ZASLUGE GRADA ATINE
Gradonačelnik Atine Kostas Bakojani uručio je danas Zlatnu medalju za zasluge Atine predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Bakojani je istakao da je Zlatna medalja, koju je dodelio predsedniku Srbije, priznanje za doprinos velikom prijateljstvu koji povezuje srpski i grčki narod, kao i znak poštovanja prema njegovoj ličnosti.

Predsednik Vučić je poručio da je odlikovanje velika čast za Srbiju i njega lično, ali i ogromna obaveza i podstrek za rad na daljem unapređenju dobrih, ali pre svega, bratskih odnosa dve zemlje i dva naroda. Pre sastanka sa gradonačelnikom Atine, Vučić je danas, prvog dana posete Grčkoj, razgovarao sa predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Dvojica predsednika razgovarali su o unapređenju bilateralne saradnje, ključnim pitanjima za obe zemlje i saglasili se da su odnosi dve zemlje veoma dobri. Vučić je posle sastanka rekao da će Srbija imati značajnu podršku te zemlje na evropskom putu, kao što Grčka, prijateljska zemlja, može uvek da računa na podršku Srbije, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 10. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u