Galijašević: SDA poziva na linč Kusturice i Handkea

On je rekao da je priča SDA o moralu i ljudskosti Kusturice i Handkea priča onih koji nemaju ni morala, a ni ljudskosti i klasična SDA-ovska pretnja

Stranka demokratske akcije ponekad nastupa kao da je teroristička organizacija, a ne politička partija, koristeći često u svom javnom obraćanju pretnje i poziv na linč, ocenio je danas stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

„U ovom slučaju SDA je to učinio prema dvojici svetskih umetnika Emiru Kusturici i Peteru Handkeu. Taj flagrantni napad na umetnike govori da su ljudskost, istina i pravda, te civilizacijske vrednosti, daleko udaljene od SDA”, istakao je Galijašević, prenosi Tanjug.

On je rekao da je priča SDA o moralu i ljudskosti Kusturice i Handkea priča onih koji nemaju ni morala, a ni ljudskosti i klasična, kako je nazvao, SDA-ovska pretnja, prenosi Srna.

Na pitanje da prokomentariše saopštenje SDA u kojem su iznesene gnusne uvrede i optužbe na račun Kusturice i Handkea, Galijašević je naglasio da Emir Kusturica nikada nikog nije izdao, nego je u potrazi za ljudskom i umetničkom slobodom, krenuo putem koji su prošli Ivo Andrić, Meša Selimović i mnogi drugi.

„Zar i nobelovac Ivo Andrić nije rekao da se nikad više neće vratiti u BiH, upravo zbog ovakvog vokabulara koji danas koristi SDA”, naveo je Galijašević.

 

Izvor Politika, 11. decembar 2019.

MATIJA BEĆKOVIĆ O NAPADU NA KUSTURICU I HANDKEA
Povodom besramnog napada SDA na Petera Handkea i Emira Kusturicu, proslavljeni srpski pesnik i akademik Matija Bećković za Iskru kaže:

– Ono što je nekad bilo moguće samo na Istoku, pojavilo se na Zapadu. Ono što su nekad doživljavali Bunjin, Solženjicin i Pasternak u SSSR-u, to danas doživljava Peter Handke u takozvanom slobodnom svetu. A što se tiče Kusturice, ponavlja se stara pesma: „Sva se Bosna na Emira sprema, a Nemanja ni abera nema.“

 

Izvor Iskra, 11. decembar 2019.

SAOPŠTENjE SDA
Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog komiteta, kojim se svrstao na stranu negatora genocida. Peter Handke se sa uživanjem stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizirani svijet. Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma.

Nije slučajno da je među najglasnijim u odbrani Handkea Emir Kusturica, koji je počinio sličnu izdaju svih ljudskih i moralnih principa. Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, komšiluk, prijatelje, vjeru i grad u kojem je odrastao. Učinio je to u vremenu genocida nad Bošnjacima.

Iz Beograda je posmatrao rušenje hiljadu bosanskih džamija, urbicid nad Sarajevom, otvaranje konc logora, masovna silovanja i pokolje desetina hiljada nevinih muslimana. Izdaju je u tim crnim vremenima „zakitio“ i promjenom vjere i imena. Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići sa moralnog dna kojem po vlastitom izboru pripadaju i koje zaslužuju.

 

Naslovna fotografija: AP

 

Izvor sda.ba, 10. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u