Iran se priključio grupi zemalja koje razvijaju sopstveni internet

„Pored stranog interneta mi želimo jaku nacionalnu informacionu mrežu, kako bi narod mogao da koristi i jedan i drugi“, rekao je Rohani

Iran ima nameru da nastavi sa jačanjem suverenog interneta, ali se neće isključivati sa globalne mreže, rekao je predsednik Irana Hasan Rohani.

„Ako najavimo da ćemo jačati nacionalnu informacionu mrežu, neprijatelji zemlje će početi sa propagandom – vlada Irana namerava da se isključi sa stranog interneta. Međutim, to nije tako, jer pored stranog interneta mi želimo jaku nacionalnu informacionu mrežu, kako bi narod mogao da koristi i jedan i drugi“, istakao je Rohani. Ranije je portparol vlade Irana Ali Rabi izjavio da „ni danas niti u bilo koje drugo vreme“ ne postoje planovi da se isključe sa interneta i u slučaju da razviju sopstveni.

Sredinom novembra u Iranu je bio ograničen pristup internetu. Vlasti Irana su donele odluku da isključe širok pristup internetu, nakon što je 15. novembra u zemlji izbio talas protesta koji su prerasli u nerede. Vlasti su svoju odluku obrazložile potrebom da se osigura bezbednost zemlje u teškoj situaciji. Iran je tvrdio da će internet biti vraćen nakon što u zemlji zavlada mir, što se i desilo krajem novembra.

U Iranu je sedmicu i po bio ograničen pristup stranim sajtovima i pretrazi, ali je bio dozvoljen pristup lokalnim stranicama na internetu. SAD su podržale demonstrante i zatražile od iranskih vlasti da pod hitno obnove rad interneta u toj zemlji.

 

Naslovna fotografija: Ebrahim Noroozi/AP

 

Izvor Sputnjik, 11. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u