Lavrov se sastao sa Trampom i Pompeom, na stolu strateški sporazum o naoružanju

Rusija, SAD i mnoge druge države treba da naprave novi okvir za obezbeđenje strateške bezbednosti, uzimajući u obzir savremeno naoružanje, rekao je Pompeo

Kontrola naoružanja, Ukrajina i Sirija biće glavne teme susreta Donalda Trampa, Majka Pompea sa Sergejom Lavrovim. Lavrov prvi put boravi u Vašingtonu od maja 2017. godine, preneo je Glas Amerike.

Poseta šefa ruske diplomatije je, međutim, u senci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsednikovih kritika na račun internog izveštaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je Federalni istražni biro (FBI) opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Lavrov se prvo sastaje sa Pompeom u Stejt departmentu, gde će održati i zajedničku konferenciju za novinare. Dvojica zvaničnika će se zatim u Beloj kući sastati sa Trampom. Bela kuća je saopštila da se očekuje da će Tramp i Lavrov razgovarati o kontroli naoružanja, bezbednosti izbora i nacionalnoj bezbednosti.

Pompeo je u ponedeljak rekao u intervjuu američkim medijima da je Tramp od njega zatražio da radi na američko-ruskim poslovnim odnosima, a da će sa Lavrovim razgovarati i o kontroli naoružanja. Pompeo i Lavrov su se sastajali nekoliko puta tokom poslednjih godinu dana, i u Njujorku i u Rusiji, ali se do sada nisu sastali i u Vašingtonu.

Lavrov nije bio u Vašingtonu od 2017. Te godine, 10. maja, primio ga je Tramp u ovalnom salonu Bele kuće. Susret je izazvao skandal zato što je američki predsednik optužen da je otkrio poverljive informacije o Siriji.

 

Izvor Beta/B92, 10. decembar 2019.
POMPEO RAZGOVARAO SA LAVROVOM O UKRAJINI
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarao o Ukrajini i naglasio potrebu za poštovanjem Minskih sporazuma.

Pompeo je izjavio da je sa ruskim ministrom razgovarao o rešavanju situacije u Siriji i da su se strane složile da nema vojnog rešenja tog sukoba.

„Kada je Sirija u pitanju – radimo na sprovođenju Rezolucije 2254. To je rezolucija Ujedinjenih nacija. Smatramo da ne postoji vojno rešenje i da Sirija ne treba da postane utočište za terorističke grupe i DAEŠ“, naglasio je Pompeo.

Američki državni sekretar rekao je da se sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom dogovorio o nastavku diplomatskog rada među zemljama.

„Rusija i Sjedinjene Američke Države moraju da poboljšaju odnose i mi smo na tome radili tokom poslednje dve godine… Lavrov i ja smo se dogovorili da nastavimo da aktivno radimo u ovom pravcu diplomatskim putem. Dogovorili smo se da održavamo kontakte“, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare.

NASTAVAK NORMALIZACIJE ODNOSA
Sa svoje strane, Lavrov je objasnio da će Rusija nastaviti dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama i tražiti mogućnost normalizacije odnosa.

„Imamo različite poglede na neke stvari i naivno je pretpostaviti da ćemo o ključnim pitanjima preko noći postići međusobno razumevanje… Naravno, slažemo se sa našim američkim partnerima da se situacija, kada se nagomilavaju protivrečnosti između vodećih nuklearnih sila, ne može nazvati prihvatljivom. To ne ide u korist ni naših zemalja, ni međunarodne zajednice“, istakao je Lavrov nakon razgovora sa američkim državnim sekretarom.

Ruski ministar rekao je da je sa Pompeom razgovarao i o kontroli naoružanja. Lavrov je rekao da je jedna od glavnih tema sastanka bila strateška stabilnost.

„Obratili smo pažnju na negativne posledice povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, rekao je on.

„Naglasili smo da smo i u trenutnim uslovima, nakon što je sporazum prestao da postoji, zainteresovani da ovu sferu strateške stabilnosti ne odbacimo tek tako“, dodao je Lavrov.

„Što se tiče produžavanja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, kao što sam već napomenuo, Rusija je nedavno još jednom potvrdila spremnost da pristane da ga produži ovog trenutka kako bi se smanjile tenzije u svetskoj zajednici zbog činjenice da će poslednje sredstvo za kontrolu naoružanja između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije prestati da bude na snazi. Mi smo, kao što sam rekao, spremni za to već danas. Na potezu su naše američke kolege“, istakao je Lavrov.

Pompeo je, sa svoje strane, rekao da je Sporazum o strateškom naoružanju zaključen u drugoj eri i da su se od tada pretnje strateškoj stabilnosti promenile.

„To je sporazum sklopljen pre mnogo godina, kada je postojao drugačiji balans snaga velikih sila, druge vrste naoružanja, pretnje su bile drugačije u poređenju sa današnjim. Danas pretnja strateškoj stabilnosti nisu samo bombarderi, podmornice ili rakete. Postoje i druge metode koje mogu dovesti do disbalansa stabilnosti“, ocenio je Pompeo.

On je istakao da je „potrebno proširiti područje primene ovog sporazuma, mora se uključiti Komunistička partija Kine.

„Mora se osigurati da oni budu spremni da učestvuju u procesu koji će stvoriti sistem sporazuma koji omogućavaju stratešku stabilnost, kao što su to Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju i Sporazum o likvidaciji raketa.“

Američki državni sekretar dodao je i da Kina ima manje takvih sistema, ali da to ne znači da „ćemo nametati neko ograničenje bilo kojoj zemlji“.

„Govorimo o razvoju sistema uslova koji obezbeđuje stabilnost ljudima u SAD, Rusiji i širom sveta.“

On je istakao da je potreban dobar strateški dijalog i da se „nada se da ćemo ovaj proces započeti na konstruktivan način tako da sve strane razgovaraju o pretnjama strateškoj stabilnosti u svetu“.

„Ako to učinimo, počećemo da se konstruktivno krećemo kako bi sve strane razmatrale pretnje strateškoj stabilnosti u svetu. Ako to učinimo, postići ćemo napredak“, dodao je on.
Ne dozvoliti nuklearni rat

Lavrov je na konferenciji takođe naveo da je američkog diplomatu pozvao da prihvati izjavu o nedopustivosti pokretanja nuklearnog rata.

„Takođe potvrđujemo predlog da se ponovo, na osnovu primera Sovjetskog Saveza i SAD, na nivou predsednika usvoji izjava o nedopustivosti nuklearnog rata“, naglasio je ruski ministar. On je dodao da „taj predlog ostaje otvoren“, kao i da su razgovori bili poslovni i otvoreni.

Ruski ministar saopštio je da je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom predložio utvrđivanje obaveza zemalja da se ne mešaju u međusobne unutrašnje poslove.

„Više puta smo predlagali, a danas još jednom podsetili, da se vežemo međusobnim obavezama o nemešanju u unutrašnje poslove, po uzoru na razmenu ličnih beleški koja se dogodila 1933. godine, kada su se obnavljali diplomatski odnosi između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država. Predsednik Ruzvelt i američka strana su predložili i mi smo se složili da razmenimo pisma između predsednika Ruzvelta i našeg ministra spoljnih poslova Litvinova. U pismima su bile navedene obaveze da se spreče sva mešanja u međusobne unutrašnje poslove“, objasnio je Lavrov.

O „NORMANDIJSKOM FORMATU“
Lavrov je na konferenciji u Vašingtonu izjavio da je podrobno informisao američkog državnog sekretara o jučerašnjim pregovorima „normandijskog formata“ i dostignutim rezultatima.

On je rekao da je „detaljno upoznao Majka Pompea i njegovu delegaciju o jučerašnjim razgovorima u okviru ’normandijskog formata‘ u Parizu, odlukama koje su tamo donete i pitanjima koja tek treba rešiti da bi se u potpunosti krenulo u pravcu sprovođenja Minskih sporazuma“.

„Važno je da konačni dokument, koji su sinoć odobrili predsednici Rusije, Ukrajine, Francuske i kancelarka Nemačke, potvrđuje nepovredivost Minskih sporazuma i zahteva njihovu punu realizaciju“, rekao je Lavrov i dodao da je to „apsolutno naš stav“.

 

Izvor Sputnjik, 10. decembar 2019.

POMPEO: RUSIJA I AMERIKA DA NAPRAVE NOV SPORAZUM
Rusija, SAD i mnoge druge države treba da naprave novi okvir za obezbeđenje strateške bezbednosti, uzimajući u obzir savremeno naoružanje, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo na konferenciji za štampu sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

„Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) stupio je na snagu pre mnogo godina, kada su snage bile drugačije. Sistem naoružanja, pretnje, rizici strateške stabilnosti razlikuju se od današnjih“, rekao je Pompeo.

Po rečima državnog sekretara, to nisu samo rakete, bombarderi, podmornice, bojeve glave, već i drugo naoružanje koje može stvoriti stratešku nestabilnost.

„Smatramo da dijalog treba da bude raširen ne samo na račun uključivanja Kine, već i celog spektra instrumenata sile koji mogu stvoriti stratešku nestabilnost. To je strateško ofanzivno naoružanje, rakete srednjeg i kratkog dometa, čitavog spektra sporazuma koji su zaključeni pre više decenija“, dodao je on.

„To je naš cilj. Nadam se naš zajednički cilj: da se izradi spisak uslova koji osiguravaju bezbednost građana SAD, Rusije i čitavog sveta, koji zahtevaju dobar strateški dijalog. Nadam se da možemo krenuti napred. Sve strane govore o pretnjama strateškoj stabilnosti. Uveren sam da zajedno možemo postići progres“, zaključio je Pompeo.

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da Rusija za sada ne vidi političku volju SAD za produženje sporazuma START-3.

„Sve je do političke volje. Nažalost, kao i pre, ne vidimo dovoljno političke volje sa američke strane“, primetio je Rjabkov. On je dodao da će za produženje sporazuma Rusiji biti potrebni meseci.

 

Naslovna fotografija: Chip Somodevilla/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 11. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u