V. Prvulović: Uefa protiv Saveta bezbednosti UN

Zbog čega UEFA transparent sa natpisom „Kosovo je Srbija” prepoznaje kao rasističku poruku i neprestano kažnjava FSS

Da li je ovo moguće? Evropska fudbalska unija (Uefa) potpuno ignoriše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, krši zabranu politizacije sporta i kažnjava Srbiju zbog navijačkog transparenta „Kosovo je Srbija” na nedavnoj utakmici u Beogradu protiv Ukrajine. Od meča protiv Crne Gore u Ligi nacija u Beogradu 17. novembra 2018, Uefa nas je na gotovo svakoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo kažnjavala zbog „rasizma” (!?), odnosno ovog uzvika ili transparenta. Srbija je, po Uefi, kriva što se drži odredbi rezolucije SB i Povelje UN, Helsinškog Završnog dokumenta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i svih međunarodnih dokumenata o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica. Totalna je nebuloza kada kažnjavaju FS Rumunije (Rumunija nije priznala nezavisno Kosovo), zbog toga što ceo stadion u Bukureštu, na utakmici sa Srbijom u oktobru 2018, skandira „Kosovo je Srbija” .

Ne pada im na pamet da kažnjavaju navijače reprezentacije tzv. Kosova kada zajedno sa engleskim navijačima na nedavnom meču u Prištini sve vreme uzvikuju grozne uvrede na račun Srba i Srbije. Ili divljačko, a od Uefa nekažnjeno ponašanje navijača: na utakmici Lige Evrope u Kijevu između domaćeg Dinama i Kopenhagena 24. oktobra ove godine, ukrajinski i navijači zagrebačkog Dinama (koji je pre toga u istom gradu igrao sa Šahtjorom) zajednički su, skandalozno i dugo uzvikivali parolu „Ubij, ubij Srbina” . Uefa ih zbog toga nije ni opomenula. Skandiranje protiv Srba je, izgleda je dozvoljeno i nije rasističko.

Da li je rukovodstvu Uefa neko objasnio da Kosovo nije priznato kao nezavisna država od UN, Uneska i drugih međunarodnih organizacija? Da li im je neko objasnio da ni pet članica Evropske unije, ni 95 država članica Ujedinjenih nacija (ili dve trećine svetskog stanovništva), nisu priznale secesionističko otcepljenje autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije? Da li im je objašnjeno da se, nelegitimnom secesijom Kosova i Metohije, krše Ustav Republike Srbije i pomenuti međunarodni dokumenti?

Može li Uefa da se svrstava u navijačke grupe jedne pokrajine koju je uvrstila u članstvo protivno pomenutoj Rezoluciji SB UN, dok je u toku proces pregovaranja Beograda i Prištine pod okriljem EU? Je li to proklamovana nepristrasnost u pregovaračkom procesu koji je prekinut zbog neshvatljivog nepoštovanja teško postignutog Briselskog sporazuma pod posredovanjem EU od strane Prištine? Kako je moguće toliko nerazumevanje sadašnje situacije, kad je predsednik Uefe Slovenac Aleksandar Čeferin, koji valjda dobro razume odnose na Zapadnom Balkanu i komplikovanu situaciju u vezi ovoga problema? Sada moramo da sumnjamo i u njegovu nepristrasnost, pošto ne interveniše da se zaustavi ovo maltretiranje Fudbalskog saveza Srbije i naše reprezentacije. Uefa nas već duže, istim neopravdanim povodom, zasipa kaznama, čime prazni ionako siromašnu kasu FSS, oduzima pravo našim navijačima da podrže svoju reprezentaciju i skandalozno dozvoljava deci do 14 godina da, kao navijači, dođu na stadion.

Čini se da je došlo vreme da kod Uefe interveniše naša država na najvišem nivou, podrobno im objasni situaciju i procese koji su u toku, potrebu podrške pregovorima Beograda i Prištine, a da Uefa odustane od podstrekavanja neprihvatljivog secesionizma koji Priština forsira. Zašto Uefa ne interveniše kada španski navijači uzvikuju da je Katalonija – Španija. Zašto je Uefa blaga prema navijačima u Italiji koji, rasističkim majmunskim kricima, vređaju crne fudbalere protivničkih timova, klubova i reprezentacije? Da li je Uefa kaznila engleske navijače koji su u Prištini, pre i tokom utakmice sa Kosovom, gde su pobedili sa 4:0, uzvikivali uvredljive rasističke parole protiv Srbije uz nacističke pozdrave? Na to se podigla i javnost u Engleskoj, ali je Uefa ostala nema. Naravno da je Srbija protiv rasizma i da u srpskim timovima ima dosta poštovanih igrača drugih rasa i nacija.

Nije valjda da Uefa kažnjava FSS zbog rasističkih parola(!?) „Kosovo je Srbija”? Uefa ne zaslužuje da mi nemo i bespogovorno poštujemo njene skandalozne i ništavne odluke. Neko treba da im objasni da, bez punopravnog članstva u UN, samovoljno proglašena nezavisnost dela teritorije ne može da se tretira kao država. Takva „država” ne bi trebalo ni da je članica Uefe, a ne da je Uefa ovakvim odlukama, podržava u secesionizmu. Uefi je, inače, zabranjeno da vodi politiku.

Uefa to zna, ali i dalje bezobzirno kažnjava Srbiju, samo zato što pokušava da međunarodnoj javnosti pokaže da secesionizam nije dozvoljen po međunarodnom pravu, ali ni praksi EU.

 

Autor Vladimir Prvulović

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Denis Balibouse

 

Izvor Politika, 10. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u