Vučić i Micotakis potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas u Atini Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje. Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić je, otvarajući sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je prethodila potpisivanju dokumenta, istakao da je Deklaracija veoma važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

Dodao je da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju, prenosi Tanjug. Osim Deklaracije, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

MALO GDE U SVETU IMAMO TAKO ODANOG PRIJATELjA KAO GRČKA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Atini da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke i istakao veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države.

Vučić je na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom rekao da mu je čast što je njegov gost i što su dve države, posle mnogo godina čekanja, potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu, navodeći da ne razume zašto je bilo potrebno toliko vremena da se taj dokument potpiše.

„Za nas je to od velikog značaja. Vi (Micotakis) ste rekli da imate mnogo velikih i snažnih saveznika. Srbija nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odan i iskreni prijatelj grčkog naroda i države”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima razgovore i sa onim zemljama koje su možda veće po svojoj teritoriji i broju stanovnika od Grčke, ali da će malo gde u svetu moći da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke. Vučić je rekao i da je uveren da dolazi vreme većeg poštovanja nezavisnih i suverenih zemalja i prijateljstava između tih zemalja.

Prema njegovim rečima, Deklaracija o strateškom partnerstvu odnosi na šest oblasti – politiku i spoljnopolitičku saradnju, bezbednost i odbranu, nauku i obrazovanje, ekonomiju, kulturu i zaštitu životne sredine.

Navodeći da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci po kosovskom pitanju, Vučić je rekao da i Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru. Kako je naveo, dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti već imaju dobro saradnju, a nastaviće se i razvoj dobrih odnosa vojnih industrija, kao i u razmeni kadrova.

Najavio je i da će naredne godine biti održana zajednička bilateralna ili trilateralna vežba, sa Grčkom i Kiprom, na teritoriji Srbije. Vučić je rekao i da Srbija gaji posebno poštovanje prema porodici premijera Micotakisa, njegovom ocu i precima, koji su, kaže, zadužili srpski narod poštovanjem, ljubavlju i bratstvom koje nikada nisu kril

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je izneo podatak da obim trgovinske saradnje 500 miliona, a razmena usluga oko 530 miliona, te izrazio uverenje da obe brojke mogu dramatično da se uvećaju. Naveo je da će Srbija narednih dana dobiti još jednu potvrdu svojih ekonomskih rezultata iz sveta, te dodao da očekuje i još investicija iz Grčke, a siguran je, kaže, da će prvi put posle mnogo godina biti srpskih investitora koji dolaze u Grčku.

Takođe, Vučić je ukazao na značaj saradnje u oblasti nauke i obrazovanja, kao ui kulturnoj sferi, dok je posebna tačka Deklaracije saradnja u oblasti zaštite životne sredine. Predsednik je zahvalio i premijerku Micotakisu, i predsedniku Pavlopulosu, na podršci Srbiji na EU putu, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja. „Verujemo u vašu iskrenu podršku i zalaganje da jednog dana zajedno budemo članice EU”, poručio je Vučić.

Dodao je da je Srbija prihvatila poziv grčkih prijatelja, da koliko može pomogne, ne samo njima, već i deci migranitma o kojoj nema ko da brine, pa će na sebe preuzeti brigu za jedan deo dece migranata bey roditeljske pratnje.

„Nismo to radili zato što će to neko u Evropi ceniti, već zato što mislimo da pomažemo toj deci i zato što možemo nešto da učinimo zajedno sa vama. Da li će neko da ceni, to pitanje za njih”, ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da će Srbija na svakom mestu, u telima UN, međunarodnim organizacijama i institucijama, podržati zahtev Grčke za povratak artefakata iz Velike Britanije. „Na svakom mestu imaćete otvorenu i nedvosmislenu podršku Srbije”, podvukao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju danas važan dan, a da je Deklaracijom ne samo stvorena mogućnost za bližnu i temeljniju saradnju u svim oblastima, već je stavljen pečat na višedecenijsko i viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.

„Važan je zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi uvek računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su i nama leđa obezbeđena kada je Grčka iza nas”, zaključio je Vučić, prenosi Tanjug.

MICOTAKIS: OTVORENO NOVO POGLAVLjE U ODNOSIMA
Deklaracija o strateškom partnerstvu između Srbije i Grčke otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje, izjavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis nakon potpisivanja Deklaracije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i poručio da se neće menjati stav Grčke po pitanju podrške evropskim integracijama Srbije, kao ni stav o dijalogu Beograda i Prištine.

„Deklaracija predviđa stratešku saradnju koja je trebalo da bude potpisana još pre mnogo godina. To je okvir koji unapređuje i obogaćuje sve nivoe zajedničkog srpskog i grčkog puta i odnosi se na odbranu, ekonomiju, bezbednost, kulturu, turizma, sport i obrazovanje…”, istakao je Micotakis.

Kaže da je tu Deklaraciju Srbija i Grčka trebalo da potpišu još pre mnogo godina, kao i da je sa Vučićem danas razgovarao o prioritetnim oblastima – energetici i infrastrukturi. Micotakis kaže da dve zemlje imaju izuzetne bilateralne odnosne, kao i da ima i odlične lične odnose sa Vučićem.

Grčki premijer je dodao da međuregionalni saradnji EU mogu da budu podrška tome, kao i da je osnovni cilj da se završi pruga Pirej- Solun- Skoplje-Beograd – Budimpešta jer je od velikog značaja za trgovinu i transport, što bi poboljšalo i komunikaciju četiri naroda. Kako kaže, u oblasti energetike razgovarao je sa Vučićem po pitanju energetske diverzifikacije snabdevanja i bezbednosti u čitavom regionu.

„Grčka podržava razvoj tzv. poprečnog Koridora, odnosno završetak gasovoda Grčke i Bugarske, ali i gasovoda Bugarska – Srbija i zato pozdravljam kao vrlo značajan stav da je Srbija spremna da kupi gas iz ovog diverzifikovanog izvora čime se završe te investicije na grčkoj teritoriji”, naglasio je Micotakis.

Po pitanju saradnje u drugim oblastima privrede, kaže da Grčka ima snažno poslovno prisustvo u Srbiji i čestitao Vučiću na dobrim ekonomskim rezultatima, jer se srpska privreda razvija brzo. „Mi smo spremni da podržimo investicije u vašoj zemlji još više, jer Grčka izlazi iz krize”, poručio je on.

Dodaje da je Grčka spremna da više učini i u oblasti turizma kako bi i Grci dolazili u Srbiju. Micotakis kaže da su dogovorili otvaranje počasnog konzulata u Heraklionu na Kritu.

„Vučić je odgovorio na zahtev grčke vlade da pruži gostoprimstvo jednom broju dece izbeglica bez roditeljske pratnje koja su u Grčkoj. To je bila njegova inicijativa koja je pozdravljena kao izraz praktične podrške ne prema Grčkoj već prema toj deci u tragičnoj situaciji. To je vrlo značajno da jedna zemlja koja je kandidat za prijem u EU hrabro preuzima svoje moralne odgovornosti u u ovom teškom problemu”, rekao je Micotakis i zahvalio Vučiću na velikodušnoj ponudi.

Poručio je da Grčka ne menja stav da Srbija pripada Evropi i da taj put treba da se zaokruži i jača, kao i da će Grčka podržati na svakom koraku Srbiju u evropskim integracijama.

„Informisao me predsednik o dijalogu Beograda i Prištine, koji Atina podržava i naš stav o tome se ne menja. Ukidanje carine na srpske proizvode na KiM je neophodan korak za učvršićanje poverenja između dva naroda”, naglasio je on.

Micotakis je rekao da se sa Vučićem saglasio oko potrebe da se održi otvorenim evropski put za zemlje Zapadnog Balkana. „Saglasili smo se da je međunarodno pravo ono koje garantuje mirnu koegzistenicuju među narodima koji imaju tešku prošlost, kao što je Jugoistočna Evropa”, rekao je on.

Istakao je po pitanju memoranduma koji su potpisale Turska i Libija da je Grčka spremna i da raspolaže sredstvima da odbrani svoj suverenitet i prava kada god to bude potrebno, prenosi Tanjug. Takođe, navodi da je međunarodna zajednice uz Grčku „po pitanju nevažećeg memoranduma o saradnji Turske i Libije. Osuda je, kaže, stigla od EU, SAD, Rusije, Egipta, Izraela, što pokazuje da Grčka ima snažne saradnike svuda u svetu.

Micotakis je istakao da je sa Vučićem imao još jedan srdačan i plodan razgovor i zahvalio Vučiću na poseti Atini te da se nisu složili samo oko jedne stvari, a to je – koji će klub večeras pobediti: Crvena zvezda ili Olimpijakos koji igraju u Atini. „Tu imamo različite želje, ali pobednik će biti crveno-beli klub”, našalio se Micotakis na činjenicu da oba kluba imaju dresove iste boje.

VUČIĆ: DA ČUVAMO LEĐA JEDNI DRUGIMA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da bi Atina i Beograd trebalo dodatno da ojačaju svoje ekonomske i političke veze i „čuvaju leđa” jedni drugima na međunarodnoj sceni. Vučić je u intervjuu za grčki list Katimerini rekao da je promovisanje trgovinske razmene od posebnog značaja, ali da je cilj i unapređenje političkih odnosa kako bi dve zemlje međusobno ojačale svoje pozicije u međunarodnoj zajednici.

Predsednik Srbije, koji je u ponedeljak stigao u Atinu na poziv predsednika Prokopisa Pavlopulosa, naglasio je važnost koju Beograd pridaje železničkoj pruzi Budimpešta-Pirej, preko Beograda, Skoplja i Soluna. On je dodao da je vodio razgovore sa kineskim i evropskim zvaničnicima u vezi sa završetkom tog projekta. Vučić je napomenuo da Evropska unija gotovo svakodnevno vrši pritisak na Beograd zbog veza sa Kinom i Rusijom, ali insistirao je Srbija želi da održi dobre odnose sa tim zemljama.

On je naglasio da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, i da je Srbija mnogo postigla na svom evropskom putu, prenosi Tanjug. Vučić je takođe rekao da će Beograd učiniti sve što može kako bi pomogao i Evropi i Grčkoj u vezi sa problemom migranata.

SUSRET SA MICOTAKISOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi. Vučić i Micotakis najpre će imati bilateralni sastanak, nakon kojeg će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Posle sednice biće potpisani Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, koja podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Takođe, biće potpisan i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020.do 2022. godine. Predsednik je uoči sastanka izrazio uverenje da će danas u razgovorima sa premijerom Micotakisom i na sednici Visokog saveta, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej. “Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebne dve milijarde“, kazao je Vučić.

Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grčke vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke. Vučić je u utorak, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 11. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u