Filmski centar Srbije treći put nije podržao film o stradanju srpskog naroda u NDH

Zafranović ističe da je potpuno razočaran, i da bi se ono što se nekoliko godina događa sa „Djecom Kozare“moglo nazvati skandaloznim

Jedan od najznačajnijih stvaralaca jugoslovenske kinematografije, sa projektom novog filma „Djeca Kozare“, o stradanju srpskog naroda u doba NDH, po treći put je odbijen na konkursu FCS (dva puta na konkursima u kategoriji za dugometražne igrane filmove sa nacionalnom temom). I mada u obrazloženju za ovu odluku UO FCS navodi da je reč o „značajnoj temi koja tretira najtragičnije trenutke naše prošlosti, iz pera čuvenog Arsena Diklića, i da zavređuje svaku pažnju“, projekat ovog filma je, ipak, opet ostao bez podrške.

– Ograničena sredstva kojima je na ovom konkursu FCS raspolagala komisija, kao i kompleksnost oživljavanja epohe koja opravdano zahteva značajan budžet, razlog su odluke da se u navedenim okolnostima ne opredelimo za dodelu (nedovoljnih) sredstava projektu „Djeca Kozare“ uvaženog reditelja Lordana Zafranovića – kaže se u saopštenju.

U izjavi za Novosti, Zafranović ističe da je potpuno razočaran, i da bi se ono što se nekoliko godina događa sa „Djecom Kozare“ moglo nazvati skandaloznim.

– Po treći put sam zatečen i iznenađen, zato što je to izuzetan scenario koji je vrlo aktuelan, a čitava priča oko ovog filma govori o nesređenoj situaciji unutar kinematografije. Jednostavno, to je velika bitka za državni novac, a reditelji koji ne lobiraju za svoje filmove, i koji dvadeset četiri sata dnevno ne rade na tim „spojevima“, u takvoj utakmici nemaju nikakve šanse. Konkursi su danas jedna „vučja jama“, u kojoj se ljudi bore da dobiju novac, jer više ne postoje nikakvi sponzori koji nešto unapred mogu da plate, i sve je na državi. Zapravo, država je postala producent, i zato je uticaj tih veza, lobija, politike, neminovan. Vrlo je teško da umetnik, koji ne želi da uđe u te „vode“, dobije novac za film.

Pohvale koje su „Djeca Kozare“ dobila i od ove konkursne komisije, prema rečima Zafranovića, samo je lep način da se neko eliminiše.

– To je zaista izuzetan projekat, o kojem su i u Hrvatskoj bile samo reči hvale, jer sam konkurisao i na njihovom fondu, ali ni od Hrvatskog audio-vizuelnog centra nisam dobio novac za snimanje ovog filma. Pohvale su, zapravo, najnoviji sistem odbijanja, i to je fantastično!

Reditelj kultnih ostvarenja koja su dobijala nagrade na svetskim festivalima i obeležila našu istoriju umetnosti „pokretnih slika“, ističe da neće odustati od „Djece Kozare“.

– Uprkos tolikom odbijanju i okolnostima koje su za mene postale skandalozne, nastaviću da se borim za snimanje ovog filma, zajedno sa producentom. Napisaćemo jedno poduže pismo i žalbu na ovu odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, iako mislim da od toga neće biti ništa. Pojavićemo se, naravno, i četvrti put na konkursu, sve dok tema „Djece Kozare“ ne uđe u neki politički fokus, i neko „odozgo“ ne poželi da se taj film napravi – kaže veliki autor, ističući da je ovog puta dodatno razočaran.

– Prilično sam tužan, jer sam u Srbiji uvek imao izuzetnu publiku i veliku podršku, ali se to, izgleda, raspada u sistemu finansiranja filmova koji je danas na snazi. Nešto bi se tu, zaista, trebalo radikalno promeniti, ali nije na meni da ja o tome da govorim, i o tome odlučujem – smatra Zafranović.

Pobednik ovog konkursa je novi film reditelja Darka Bajića „Sibir“ po scenariju Vladimira Kecmanovića i Koste Peševskog, koji će dobiti podršku FCS u iznosu od 32 miliona dinara. Ovo je odluka Upravnog odbora FCS, koji je usvojio predlog Konkursne komisije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, po konkursu objavljenom 20. avgusta ove godine. Kako se ističe u obrazloženju članova komisije u kojoj su bili Predrag Gaga Antonijević (predsednik), Jugoslav Pantelić, Igor Bojović, Ivan Karl i Kosta Đorđević, „Sibir“ je „triler usko povezan sa tranzicionim političkim miljeom, koji poprima oblik nesvakidašnje ljubavne povesti, da bi se na dubljem nivou pretvorio u antičku tragediju sa gotovo nadrealnim epilogom“.

Drugi pobednik poslednjeg konkursa u 2019. u ovoj kategoriji je projekat filma „Bela nedelja“, scenariste i reditelja Bojana Vuletića, koji će biti podržan sa 28 miliona dinara. Kako stoji u obrazloženju, „komisija smatra da je to zreo, izuzetno filmičan projekat, koji će na budućeg gledaoca ostaviti snažan utisak i privući pažnju i van granica Srbije“.

Među 34 učesnika koji nisu „prošli“, i koji će na nekom sledećem konkursu opet morati u „ring“ za novac FCS su Miroslav Terzić, Miloš Radović, Milorad Milinković, Darko Lungulov, Nikola Ljuca, Lazar Bodroža… a najveći gubitnik je, svakako, reditelj Lordan Zafranović.

I „ŽUTA KUĆA“ NA ČEKANjU
Bez podrške FCS ostao je i film „Žetva“, s kojim je konkurisao američki reditelj Paul Kampf, za koji je, kako stoji u saopštenju, takođe nedostajao budžet.

– Premda je tema ovog filma za našu zemlju izuzetno zanimljiva (nelegalna trgovina organima u „žutoj kući“ u Albaniji), procenat kojim bi FCS učestvovao u realizaciji je svega 14,95 odsto sredstava namenjenih snimanju, a pritom iznosi skoro celokupan budžet kojim ova Komisija trenutno raspolaže, prinuđeni smo da predložimo producentu, „Bandur filmu“ (kome to nije neizvodljivo), da sredstva potraži u stranim fondovima, pogotovu što je snimanje filma predviđeno u više zemalja (Nemačkoj, Grčkoj, Italiji…), ili da se, ukoliko ima vremena, prijavi na istom konkursu u februaru sledeće godine, kada je planirano da FCS dobije znatno veća sredstva za raspodelu“.

 

Autor R. Radosavljević

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Večernje novosti, 12. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u