Karađorđevići vratili slike Narodnom muzeju

Od danas su slike, koje su sve više decenija nalazile na pozajmici u Dvorskom kompleksu, ponovo u vlasništvu Narodnog muzeja

U okviru dvorskog kompleksa danas je održana primopredaja pet slika koje su se više decenija nalazile na pozajmici dvoru Karađorđević, ali su u vlasništvu Narodnog muzeja, te su danas tamo i vraćene.

U pitanju su „Trgovac divljači” flamanskog slikara Adrijana van Utrehta, „Mrtva priroda” holandskog slikara Johanesa Everta Akeringa, „Amor i Žena” i „Posle kupanja” britanskog slikara ser Čarlsa Simsa, kao i slika ser Džordža Klauzena „Srebrno letnje jutro”.

Ovom događaju prisustvovala je Komisija koju čine predstavnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Narodnog muzeja, kao i predstavnici Fonda Kraljevski dvor i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

„Članovi komisije birani su tako pošto je Narodni muzej vlasnik, Uprava posrednik u pozajmici i neko ko se o tim predmetima starao svih ovih decenija, između ostalog tako što su redovno vršili popise svih umetničkih dela koja se nalaze u okviru Dvorskog kompleksa, dok je Ministarstvo kulture i informisanja koordinator”, kazala je Sonja Zimonić u ime Ministarstva kulture i informisanja, preneo je Tanjug.

Drugi deo rada komisije tiče se slike Stevana Todorovića koja je još 2002. godine iz Dvorskog kompleksa od strane Narodnog muzeja uzeta na pozajmicu radi izlaganja na izložbi, a takođe je u vlasništvu Narodnog muzeja i na trajnoj pozajmici u Dvorskom kompleksu. Slika nakon završetka izložbe nije vraćena u Dvorski kompleks, a trenutno je na konzervaciji i restauraciji.

„Nakon završetka tog procesa, komisija će pažljivo razmotriti sve okolnosti i doneti odluku gde će slika biti smeštena”, objasnila je Zimonićeva.

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

Izvor Politika, 12. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u