Petar Akopov: Ivan Grozni se vratio u Aleksandrovo

Ivan Grozni je Rusijom vladao duže nego iko – punih pola veka. Bio je prvi ruski car. Sada je dobio spomenik u svojoj carskoj rezidenciji

Spomenik Ivanu Groznom otkriven je u gradu Aleksandrovu koji je u njegovo vreme bio i carska rezidencija i faktička prestonica Rusije. To je tek drugi spomenik Ivanu IV u Rusiji. A taj drugi nije u Moskvi iako sve ankete pokazuju da se većina građana Rusije pozitivno odnosi prema njegovoj ulozi u nacionalnoj istoriji.

Ivan Grozni je Rusijom vladao duže nego iko – punih pola veka. Bio je prvi ruski car. Svi pre njega bili su – veliki knezovi. Za njegove vladavine se teritorija Rusije udvostručila, ali ga nisu voleli ni za vladavine njegovih rođaka Romanovih ni u većem delu sovjetskog perioda. A nakon raspada SSSR su ga izjednačili sa Staljinom. Obojica su proglašena za krvave tirane i na sve načine demonizovana.

Sada njegov spomenik stoji na obali reke Sera, naspram tvrđave iz koje je 17 godina vladao zemljom. Taj spomenik je trebalo da bude otkriven u novembru 2016, ali je ceremonija odložena za april 2017. Tada je figura cara bila postavljena na postament, ali je nakon samo jednog sata bila skinuta. U isto to vreme je u gradu Orel otkriven spomenik caru Ivanu (sedi na konju sa krstom dignutim uvis), ali su neki i to zamalo osujetili. Tražili da se podizanje spomenika sudski zabrani, ali lokalna vlast nije poklekla. Organizovala je anketu koja je pokazala da 72 odsto podržava podizanje spomenika.

U Aleksandrovu na ceremoniji nije bilo ni gubernatora, ni drugih visokih funkcionera. Najčuveniji gost bio je pisac Aleksandar Prohanov koji je prilikom otkrivanja spomenika rekao:

„Ovo što se sada događa je nešto tajnovito, veliko što još nismo ni shvatili do kraja. Četiri veka Ivana Vasiljeviča Groznog nisu puštali u istoriju. Nisu mu odavane počasti. Evo, danas smo u tome napravili brešu. Pustili su nas Groznom, tačnije – on je nama došao. Ovo je za naše dobro. Mi remontujemo rusku istoriju. Mi je vaspostavljamo“.

Grozni je jedan od najoklevetanijih vladara u ruskoj istoriji. U nju ga nisu puštali ni Romanovi – rođaci njegove žene. Nije slučajno što na spomeniku Hiljadugodišnjici Rusije, koji je 1862. otkriven u Velikom Novgorodu, među 129 istorijskih figura nema Ivana Četvrtog, a ima njegovih saradnika i supruge Anastasije Romanove. Tek je u vreme Staljinove vladavine došlo ako ne do pokušaja rehabilitacije, ono do – objektivne analize.

Grozni je složena i ogromna figura ruske istorije. Tokom njegovih pola veka vladavine bilo je svega: i pobeda, i poraza, i smaknuća, i podviga. Poslednji veliki car iz roda Rjurikoviča nije bio anđeo, ali nije bio ni đavo. Ogroman je njegov doprinos ruskoj istoriji, jačanju Ruske države i formiranju jake centralne vlasti. Razumljivo je što prozapadni deo društva današnje Rusije mrzi Ivana Groznog jer mrzi svakog jakog vladara koji nije orijentisan na Zapad.

Istraživanje agencije FOM pokazalo je da na Groznog pozitivno gleda 71 odsto anketiranih, a samo 13 odsto negativno. Čak dve trećine je saglasno da se spomenik caru podigne u njihovom gradu. U Moskvi, dakle, nema spomenika, ali postoje hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu, koji je sagrađen da sačuva sećanje na pokoravanje Kazanja, i Hram Vaznesenja u Kolomenskom – podignut na mestu gde se Ivan Grozni rodio. A to su dva simbola Moskve i oba su neraskidivo povezana sa Ivanom Četvrtim Groznim .

Sada se Grozni car vratio u svoje Aleksandrovo. Njega ne treba ni kuditi ni hvaliti. Prema njemu se treba odnositi kao prema neodvojivom delu velike istorije Rusije. Kao prema jednom od njenih heroja čiji podvizi i grehovi su podjednako značajni za razumevanje smisla ruske civilizacije.

 

Autor Petar Akopov

 

Naslovna fotografija: Muzeй-zapovednik «Aleksandrovskaя sloboda»

 

Izvor Fakti, 11. decembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u