Rusija odgovorila Nemačkoj: Dvojica diplomata proglašeno personama non grata

Dvojica saradnika Ambasade Nemačke proglašena su personama non grata i moraće da napuste Rusku Federaciju u narednih sedam dana

Rusija je na osnovu reciprociteta donela odluku o proterivanju dvojice saradnika Ambasade Nemačke, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova. Dvojica saradnika Ambasade Nemačke proglašena su personama non grata i moraće da napuste Rusku Federaciju u narednih sedam dana.

Pored toga, ambasador Nemačke u Rusiji Geza Andreas fon Hair pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije kako bi mu izrazili protest zbog neosnovane odluke Nemačke da 4. decembra proglasi dvojicu ruskih diplomata personama non grata zbog ubistva gruzijskog državljanina u Berlinu.

Nemački ambasador, nakon što je napustio zgradu ruskog Ministarstva nije želeo novinarima da daje izjave. Iz Ministarstva navode i da je odluka o proterivanju nemačkih diplomata zasnovana na principu reciprociteta, i u skladu je sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima 1961. godine.

Podsetimo, Kremlj je zvanično odbacio bilo kakvu umešanost ruskih institucija u ubistvo državljanina Gruzije, dok je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov konstatovao da su u pitanju isključivo neosnovane pretpostavke koje su eskalirale u nemačkim medijima.

 

Naslovna fotografija: Wikipedia

 

Izvor Sputnjik, 12. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u