Zaharova o slučaju „Račak“: Antisrpska represija prištinskih vlasti

Rusija smatra da je presuda Todosijeviću zbog izjave o Račku još jedan dokaz antisrpske represije koju kosovske vlasti sistematski sprovode

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću, koja je posledica načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak u januaru 1999. godine.

„Odlučno osuđujemo presudu Prištine protiv poslanika Srpske liste Todosijevića zbog toga što je govorio o falsifikovanom karakteru događaja u selu Račak“, rekla je ona na redovnoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Todosijević je osuđen na dve godine zatvora zbog, kako u Prištini tvrde, „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju i netoleranciju“ samo zato što je izjavio da je povod za agresiju bila tzv. humanitarna katastrofa na KiM, izmišljeni Račak. Rusija smatra da je to još jedan dokaz antisrpske represije koju kosovske vlasti sistematski sprovode.

Prema verziji događaja koju ima Priština, srpske bezbednosne snage su tamo izvele masakr nad civilima, kosovskim Albancima, a u stvari je reč o provokaciji koju je Zapad cinično iskoristio za agresiju na SRJ. Ona je podsetila na istragu koju je sproveo tim međunarodnih eksperata, koja nije dovela do jedinstvenih zaključaka.

„Od početka je bilo dosta neslaganja, a mnogobrojni dokazi ukazivali su na to da je tamo došlo do sukoba bezbednosnih snaga i pripadnika OVK“, navela je Zaharova. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je istakla da kosovske vlasti nastavljaju da insistiraju na svojoj verziji događaja, ali i da se obračunavaju sa političkim oponentima, lokalnim Srbima.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Maxim Shemetov/Files

 

Izvor Sputnjik, 12. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u