Američki Senat priznao genocid nad Jermenima

Rezolucija je prethodno tri puta blokirana na zahtev Bele kuće, ali je juče jednoglasno odobrena

Senat SAD odobrio je rezoluciju kojom su masovna ubistva Jermena koja su počinili Turci Osmanlije pre jednog veka prepoznata kao genocid. Rezolucija je prethodno tri puta blokirana na zahtev Bele kuće, ali je juče jednoglasno odobrena.

Neobavezujuća rezolucija, koju su podneli demokratski senator Robert Menendez iz Nju Džerzija i republikanski senator Ted Kruz iz Teksasa, potvrđuje da se genocid desio i da je Turska odgovorna, preneo je sinoć AP.

„Svojim prijateljima i kolegama kažem: genocid je genocid”, rekao je Menendez i dodao da bi senatori trebalo da imaju hrabrost da to izgovore „jasno, glasno i bez rezerve”.

Menendez i Kruz pokušali su tri puta da donesu rezoluciju koristeći proceduralni manevar koji bi omogućio odobravanje glasanja bez duge rasprave. Svaki put bi republikanski senator prigovorio, navodeći neodobravanje Bele kuće kao razlog.

Senator Severne Dakote Kevin Kramer, koji se prošle nedelje usprotivio toj meri, rekao je da je to učinio na zahtev Bele kuće, jer se glasanje dešavalo u vreme samita NATO, gde su se predsednik Donald Tramp i drugi čelnici okupili u Londonu. Turska je članica NATO.

Turska godinama lobira protiv američkog priznanja ubistava osmanskih Jermena za genocid, prenosi Tanjug. Tursko višedecenijsko protivljenje rezoluciji bilo je „najduže trajanje veta nad američkom spoljnom politikom” neke strane sile u američkoj istoriji, rekao je Aram Hamparijan, izvršni direktor Jermenskog nacionalnog komiteta Amerike.

Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno između 1915. i 1817. godine, a mnogi naučnici to vide kao prvi genocid u 20. veku. Turska osporava taj opis i tvrdi da je ta cifra uvećana i da su ubijeni žrtve građanskog rata.

 

 Naslovna fotografija: iStock

 

Izvor Politika, 13. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u