Dodik: Incko bi da uvede srebrenički verbalni delikt

„Uvođenje verbalnog delikta, pa još pravnim nasiljem, sigurno nije u duhu evropskih vrednosti i dostignuća o kojima Incko voli da govori“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je mogućnost korišćenja bonskih ovlašćenja, koja su suprotna međunarodnom pravu i samom Dejtonskom sporazumu, naglasivši da je njihova primena u prošlosti bila kriminalna aktivnost međunarodnih predstavnika u BiH.

Na molbu Srne da prokomentariše izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom najavljuje nametanje zakona o zabrani negiranja genocida, Dodik je rekao da ta najava, koja stiže iz OHR, predstavlja najavu uvođenje verbalnog delikta s jedne, i primenu antidejtonskih i protivzakonitih pritisaka s druge strane.

„Ako se tragična dešavanja u Srebrenici, i to nad samo jednim narodom, moraju braniti zakonima, postavlja se pitanje kakva je to onda istina i da li bi slična avantura prošla, recimo, u Austriji ili bilo kojoj demokratskoj zemlji Evrope i sveta, da zakonom sprečavate svako drugačije mišljenje“, naglasio je Dodik.

Da je Incko zaista dobronameran, rekao je srpski član Predsedništva, imao je toliko godina na raspolaganju da, na primer, inicira ekspertizu dešavanja na području Srebrenice od 1992. do 1995, koja bi na nepristrasan i na činjenicama zasnovan način odgovorila na pitanje šta se tamo dešavalo.

„Uvođenje verbalnog delikta, pa još pravnim nasiljem, sigurno nije u duhu evropskih vrednosti i dostignuća o kojima Incko voli da govori“, zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Srna/Fakti, 13. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u