Džonson: Nova zora za Britaniju, izlazimo iz EU do 31. januara

Džonson je poručio da je za Britaniju svanula „nova zora“, dodavši da će voditi „narodnu vladu“

Lider britanskih konzervativaca rekao je da će bregzit sprovesti do kraja, kako je i obećao posle ubedljive pobede na vanrednim parlamentarnim izborima. Džonson je poručio da je za Britaniju svanula „nova zora“, dodavši da će voditi „narodnu vladu“.

„Izborna pobeda omogućiće Vladi da sprovede bregzit i da Britanija narednog meseca i zvanično napusti Evropsku uniju“, poručio je slaveći pobedu Džonson.

Džonson je prethodno bio u Bakingemskoj palati, kod kraljice Elizabete Druge, kako bi i formalno zatražio dozvolu za formiranje Vlade. Konzervativci imaju prednost od čak 78 mesta u Donjem domu, sa mogućnošću da im pripadne još jedno. Prema poslednjim rezultatima, konzervativci su osvojili 363 od 650 mesta u Parlamentu.

Bi-Bi-Si ukazuje na to da se konzervativna većina u donjem domu Britanskog parlamenta meri sa onom koju je dobila Margaret Tačer u svom trećem mandatu 1987. godine. Džonson se kockao sa procenom da bi mogao da dobije izbore podrškom gradova i zajednica gde se glasanje za konzervativce gotovo smatralo grehom – i pobedio je, ističe se u komentaru britanskog javnog servisa.

„Pobeda Konzervativne stranke skoro trenutno će se osetiti. Ukoliko se neko čudo ne desi, Britanija će sledećeg meseca napustiti EU pošto će novog-starog premijera podržati novi poslanici koji će glasati za Zakon o bregzitu, dovoljno jaki da odbiju bilo koji pokušaj opozicije“, navodi Bi-Bi-Si.

 

Izvor Bi-Bi-Si/RTS, 13. decembar 2019.

STARDžON: DžONSON NEMA PRAVO DA NAM ZABRANI REFERENDUM
Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je da premijer Velike Britanije Boris Džonson nema pravo da zabrani referendum o nezavisnosti Škotske, nakon što je Škotska nacionalna partija ostvarila veliku pobedu na jučerašnjim izborima.

Džonson je tokom predizborne kampanje više puta ponovio da će odbiti svaki eventualni zahtev za raspisivanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske.

„Kao lider partije koja je u Škotskoj doživela poraz nemate pravo da nam stanete na put. Građani Škotske su rekli svoje i sada je vreme da donesu odluku o svojoj sudbini“, poručila je Stardžon na konferenciji za medije u Edinburgu.

Dodala je da zna da svi koji su glasali za SNP nisu za nezavisnost, ali je ostvareni rezultat sam po sebi dovoljan da se referendum održi. Zbog toga će, kako je istakla, u narednih nekoliko dana podneti vladi zvaničan zahtev za odobrenje raspisivanja referenduma.

„Znamo da će Džonson to odbiti i da će nakon toga biti pokrenuta široka debata oko toga da li Konzervativna partija ignoriše demokratski izbor građana Škotske. Vreme je da premijer počne da sluša naše građane“, poručila je Stardžon.

Na jučerašnjim izborima Škotska nacionalna partija je u Škotskoj osvojila 48 mandata, 13 više nego u dosadašnjem sazivu, a dobila je 45 odsto glasova, osam odsto više nego na izborima 2017. godine. Konzervativci su dobili svega šest poslanika, Liberalne demokrate četiri, a laburisti samo jednog.

 

Naslovna fotografija: Jeff J Mitchell/Getty Images

 

Izvor FoNet/N1, 13. decembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u